Drauds biznesam: stividori Latvijā nevēlas laist valsti pie kravu pārkraušanas lietām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Problēmas Latvijas ostu pārvaldīšanā bija atsevišķās personās un korupcijā, nevis pašā likumdošanā, uzskata diskusijas par ostu lomu Latvijas attīstībā dalībnieki.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Latvijas ostu un stividoru kompāniju pārstāvji joprojām ar neuzticību attiecas pret ostu pārvaldes reformu – viņuprāt, ostu pārvaldes dalība pakalpojumu sniegšanā nes riskus biznesam un taisnīgai konkurencei, vēsta BNN.

Gaidāmās izmaiņas nozares dalībnieki apsprieda diskusijas ietvaros, kuru organizēja Īrijas, Lielbritānijas, Šveices tirdzniecības kameras un Vitol sadarbībā ar biedrību "Baltijas Asociācija – transports un loģistika".

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Politika
Kā kārtīgi oktobrēni: Lembergs par valdību un ES dubultajiem standartiem krīzes laikā

Pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs, un līdz ar viņu arī pilsētas osta nonāca ASV Finanšu ministrijas sankciju sarakstā, Latvijas valdība nolēma pārveidot Rīgas un Ventspils ostas valsts kapitālsabiedrībās. No šo ostu valdēm tika izslēgti pašvaldību pārstāvji. Liepājas ostai tiek piedāvāta tādi pati shēma. Kā skaidroja satiksmes ministrs Tālis Linkaits, reforma Latvijas ostās ir iecerēta, lai pārvaldē ienāktu profesionāli, savukārt ierēdņu ietekme tiek novesta līdz minimumam.

Daudzi ostu pārstāvji nepiekrīt šādai pieejai, viņi uzskata, ka problēma ostu pārvaldē bija atsevišķās personās un korupcijā, nevis pašā likumdošanā. Par to paziņoja tostarp arī Ventspils ostas pārstāvis Ģirts Valdis Kristovskis. Viņš atzīmēja, ka atsevišķu cilvēku savtīgo interešu dēļ esošais pārvaldes modelis tiek diskreditēts.

"Aicināju ministru sabalansēt trīs vaļu – valsts, pašvaldību un uzņēmēju – intereses. Ja tas tiek darīts, tad bizness ir veiksmīgs, un osta labi strādā," sacīja Kristovskis.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Kā "jūtas" 280 miljoni eiro airBaltic, vai nav pamaz? Dombrovskis par "izmisuma budžetu"

Savukārt advokāts Artūrs Spīgulis pievērsa uzmanību tiesvedībām pret ostu pārvaldēm. Tiesa nolēma, ka ostu pārvaldēm nav jānodarbojas ar pakalpojumu sniegšanu, savukārt jaunie grozījumi paredz šādu iespēju, atzīmēja jurists.

Spīgulis uzsvēra, ka ostu pārvaldes uzdevums ir nodrošināt vidi, lai komersanti varētu strādāt.

Liepājas ostas Nomnieku asociācijas pārstāvis Ainārs Kreics pauda raizes saistībā ar grozījumiem, kuri ļaus ostām pašām nodarboties ar komercdarbību. "Ja stividorpakalpojumus jeb kravu pārkraušanu varēs sniegt ostas pārvalde, tas rada draudus uzņēmējiem," sacīja viņš diskusijas gaitā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, atbildot, paziņoja, ka grozījumi ir nepieciešami un ka ostas tiks reorganizētas atbilstoši valdības plānā aprakstītajam, lai tās atbilstu ESAO labas pārvaldes principiem.

Ziņu lente
0