Dombrava biedē Latvijas iedzīvotājus ar humanitārās katastrofas iespēju Krievijā

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas deputāts Jānis Dombrava vai nu nolēma pazoboties, vai arī patiešām izrādīja līdzjūtību, bet varbūt arī patiešām nobijās. Twitter viņš publicēja tvītu, kurš ir veltīts Covid-19 situācijai Krievijā.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Pēc pārmetumiem Latvijas varasiestādēm, kuras pārāk maigi cīnās ar Covid-19 pandēmiju, ieviešot nepietiekamus pasākumus, Saeimas deputāts Jānis Dombrava metas virsū kaimiņu Krievijai. Tiesa, uzbrukt nesāka, bet gan piedāvāja izteikt līdzjūtību.

Cik lielā mērā Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības, kurš ir pazīstams ar savu negatīvo attieksmi pret visu, kas nav latvisks, un kurš piedāvāja nojaukt pieminekli Atbrīvotājiem, padzīt krievu valodu un krievus no Latvijas, spēj just līdzi, spriediet paši.

Taču savu publikāciju Dombrava uzsāka neviennozīmīgi. "Šī ir reize, kad nevajag ņirgāties par Krieviju. Nespēja sniegt pietiekamu medicīnisko palīdzību covid uzliesmojuma laikā var piemeklēt jebkuru valsti.

Tas būtu ļoti briesmīgi, ja mūsu kaimiņvalstī sāktos humānā katastrofa," secina deputāts.

​Nekādu pamatojumu šādiem secinājumiem Dombrava nesniedz. Krievijā patiešām plosās koronavīruss, tāpat kā Latvijā. Taču totālas karantīnas valstī vai galvaspilsētā, Maskavā, nav. Varasiestādes ieviesa virkni ierobežojumu, un to ievērošana jau veicinājusi jaunu inficēto skaita samazināšanos.

Krievijā un Latvijā

Vislielākais diennakts laikā inficēto skaita pieaugums tiek novērots Maskavā. Taču, kā atzīmēja Maskavas mēra vietniece sociālās attīstības jautājumos Anastasija Rakova, Covid-19 pandēmijas laikā Maskavas ārsti ir paspējuši uzkrāt lielu pieredzi pacientu ar šo infekciju ārstēšanā, pastāvīga saslimšanas izpēte ļāvusi izveidot skaidras nepieciešamās zāļu terapijas shēmas pacientiem ar dažādu slimības gaitu.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Kā jūtas brīvprātīgie, kuri pirmie izmēģināja Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

Visas nepieciešamās zāles infekcijas ārstēšanai Maskavas poliklīnikas izsniedz par brīvu. Savukārt gultasvietu skaits, kas ir ieplānots pacientu uzņemšanai Maskavā, ir palielināts par 30%, lai būtu iespēja atdalīt pacientus ar gripas infekcijām, vīrusu infekcijām, pneimonijas slimniekus, ar koronavīrusa infekciju.

Tāpat nevajag piemirst, ka Krievijā ir izstrādātas jau vairākas vakcīnas pret koronavīrusu. Un preparāta "Sputnik V" izmēģinājumu trešās fāzes ietvaros valstī jau notiek vakcinācija.

Tikmēr Latvijā, kur katru dienu inficēto skaita pieaugums izskatās nomācoši, Veselības ministrija atzina, ka ārkārtas apstākļos (MPVI noslogojums 90% apmērā) vecāka gadagājuma pacientiem (virs 75 gadiem) un hroniski slimiem ārsti var sākt atteikt ārstēšanu uz likumīga pamata.

Latvijas Veselības ministrija norāda, ka mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtu iedalīšanas principiem pandēmijas periodā ir rekomendējošs raksturs un tie ir nosprausti Valsts katastrofu medicīnas plāna pielikumā Nr.24, kurš attiecas tikai un vienīgi uz pandēmijām. Šādu iekārtu skaits Latvijā šobrīd sastāda 596 vienības.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lepni, lai arī miruši? Kāpēc Latvija neparko nepirks Krievijas vakcīnu

Tāpat ir zināms, ka no 8845 valstī esošajām slimnīcu gultasvietām 19. oktobrī bija pieejamas 2323 (70-75% aizņemtība), turklāt reanimācijas gultasvietas tika aizņemtas mazākā apjomā: par 65-66%. Kopumā tās ir 272 otrā un trešā līmeņa intensīvajā terapijā un 220 pirmā līmeņa intensīvajā terapijā.

Līdz šim smagi slimo pacientu skaits bija mērāms viena cipara skaitļos, un stacionārā ievietoja vien katru desmito inficēto. Taču pie pozitīvo testu skaita pieauguma virs 3% no kopskaita epidēmijai rodas "nekontrolējams raksturs", tādēļ arī vietas slimnīcās var ātri aizpildīties.

Ziņu lente
0