Rinkēviča parakstīto iniciatīvu atbalstījuši 11 tūkstoši iedzīvotāju

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018
Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai pirms 17 dienām publicētā petīcija "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" jau saņēmusi balsu skaitu, kas nepieciešams tās iesniegšanai Saeimā.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Iniciatīva "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" portālā Manabalss.lv, kas paredz bez laulības reģistrācijas dzīvojošo pāru legalizēšanu, kopš 17. oktobra jau saņēmusi vairāk nekā 11 tūkstošus balstu.

Однополый брак - Sputnik Latvija
Politika
Pirmais vīrs, otrais vīrs: līdz Saeimai nokļuvušas viendzimuma attiecības

Iniciatīvas autori vispirms paredz ieviest jēdzienu "dzīvesbiedri" un "dzīvesbiedru savienība" Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgi kopā dzīvojošus cilvēkus un divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā, bet atrodas kopdzīvē un uzskata sevi par ģimenes locekļiem.

Tātad iniciatīva iesaka cita starpā legalizēt Latvijā viendzimuma partnerattiecības. Tā publicēta iepriekšējās petīcijas vietā par viendzimuma partnerattiecības, ko Saeima noraidīja.

Petīciju jau parakstījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš "iznāca no skapja" 2014. gadā. Viņš aicināja atbalstīt visu Latvijā dzīvojošo ģimeņu tiesisko aizsardzību un atbalstīt dzīvesbiedru savienības regulēšanu.

Iepriekš Latvijā tiešsaistē notika diskusija par to, kā padarīt komfortablāku lesbiešu, geju, biseksuāļu un transseksuāļu (LGBT) kopienas pārstāvju dzīvi  Latvijā. Tās gaitā žurnālists Kārlis Streips pievērsa uzmanību tam, ka nav racionāli: 2020. gadā Latvijā ir tikai divas sabiedrībā redzamas geju personas – viņš pats un ārlietu ministrs Rinkēvičs, un bija neizpratnē, kāpēc neviens aktieris, aktrise, mūziķis sportists, nav "iznācis no skapja".

"Es vienu reizi esmu diviem cilvēkiem, kuri abi jau tagad ir aizgājuši mūžībā, un tagad es varu pateikt, ka tas bija Andrejs Žagars un Normunds Naumanis, esmu jautājis: "Kāpēc jūs nekad neesat publiski teikuši, ka jūs esat geji?" Un viņi abi atbildēja gandrīz vienā un tajā pašā balsī - mamma nezina," uzsvēra Streips un norādīja, ka netradicionāli orientētiem jauniešiem Latvijā šajā ziņā dzīve ir daudz sarežģītāka.

Девушки целуются на параде сексуальных меньшинств в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Referendums par viendzimuma pāru statusu: cik Latvijas iedzīvotāju atbalsta šo ideju

Tāpēc viņš aicināja Latvijā pazīstamus cilvēkus, seksuālo minoritāšu pārstāvjus "nākt ārā no skapja", jo, pēc viņa vārdiem, viņiem esot liela loma valsts kultūras vides radīšanā.

Jāpiebilst, ka savu orientāciju nepārprotami neslēpj arī politiķis Roberts Putnis, agrākais partijas "Progresīvie" līderis.

Viņš pat publicēja sociālajos tīklos fotogrāfijas no oficiālās laulību reģistrācijas ar savu mīļoto cilvēku Vācijā un piezīmēja, cik rūgti esot no tā, ka cita valsts dodot lielāku tiesisko aizsardzību nekā mīļotā Latvija.

Tomēr iepriekš Kantar TNS aptauja rādīja, ka tikai trešā daļa iedzīvotāju (33%) atbalsta viendzimuma pāru reģistrācijas iespējas iekļaušanu likumdošanā. Vairāk nekā puse (59%) iebilda pret to. Konkrēta viedokļa nebija 8% respondentu.

Ziņu lente
0