Arī Černobiļas AES avārijas likvidatoriem paaugstinās pabalstus – par 9 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятное мероприятие, посвященное 32-й годовщине аварии на Чернобыльской АЭС
Памятное мероприятие, посвященное 32-й годовщине аварии на Чернобыльской АЭС  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes tiesa lika politiķiem pārskatīt sociālās aizsardzības sistēmu; kārtējais politiķu solis šī lēmuma izpildē – Černobiļas AES avārijas seku likvidētāju pabalstu palielināšana.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Piektdien, 16. oktobrī, Saeimas sēdē tika nodoti izskatīšanai komisijās grozījumi, saskaņā ar kuriem no nākamā gada pabalsts Černobiļas AES avārijas likvidatoriem tiks paaugstināts no 100 uz 109 eiro. Sēdes gaitai iespējams sekot līdzi Saeimas mājaslapā.

Grozījumi ietilpst 2021. gada budžeta pavadošo likumprojektu paketē. Kopumā likvidatoru pabalstu palielināšanai būs nepieciešami 330 048 eiro.

 Вид на Чернобыльскую АЭС со стороны четвертого реактора, 1986 год - Sputnik Latvija
Černobiļa pēc 34 gadiem: XX gs. lielākās tehnogēnās katastrofas atbalss

Pārskatīt sociālās aizsardzības sistēmu politiķus pamudināja Satversmes tiesa, kura pēc tiesībsarga prasības secināja, ka esošais pabalstu līmenis nespēj nodrošināt minimālos iztikas līdzekļus un tiek aprēķināts bez skaidras metodoloģijas, uz politisku vienošanos pamata.

Tagad Labklājības ministrija šādu metodoloģiju ir izstrādājusi un aprēķina pabalstus kā daļu no viena patērētāja ienākumu mediānas. Tiesa, tiesībsargs uzskata, ka šajā pieejā joprojām ir daudz strīdīgu jautājumu.

Ziņu lente
0