Politika

"Saskaņas" deputāti uzdeva jautājumus IeM vadītājam par Norvinda deportēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti palūdza IeM vadītāju izskaidrot iemeslus un tiesiskos pamatojumus 75 gadus vecā Vladimira Norvinda deportācijai.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Pieci Saeimas deputāti no frakcijas "Saskaņa" nosūtīja iekšlietu ministram Sandrim Ģirģenam vēstuli ar jautājumiem par 75 gadu vecā bijušā Kara pensionāru biedrības vadītāja Vladimira Norvinda deportēšanu no Latvijas, vēsta BB.lv.

Viens no deputātiem, kurš parakstīja vēstuli, Nikolajs Kabanovs uzrakstīja par to savā Facebook lapā.

Deputātus ieinteresēja gan konkrēts pensionētā pulkveža izsūtīšanas iemesls no valsts, gan arī tas, vai šajā gadījumā tika īstenota pārresoru saskaņošana starp IeM un ĀM.

Tāpat deputāti palūdza Ģirģenu precizēt, kāpēc IeM uzreiz izvēlējās tik radikālu lēmumu, nevis vērsās tiesā iesākumam, ja Norvinds patiešām ir pastrādājis kaut kādas prettiesiskas darbības. Viņus interesē arī pati deportācijas procedūra – vai 75 gadus vecam cilvēkam tika nodrošinātas medicīniskās palīdzības saņemšanas tiesības?

Un visbeidzot, viņus interesē, vai Ģirģens ir gatavs nest politisko un materiālo atbildību gadījumā, ja Norvinds uzvarēs tiesā pret Latviju starptautiskā juridiskā instancē.

Организатор рижской акции Владимир Норвинд - Sputnik Latvija
KF ĀM: Maskava neatstās bez sekām Norvinda deportēšanu no Rīgas

Latvijas IeM vadītājs 6. oktobrī pieņēma lēmumu par Vladimira Norvinda atzīšanu par persona non grata un aizliedza viņam iebraukt Latvijā uz nenoteiktu laiku. Devītajā oktobrī viņš tika aizturēts pēc apsūdzības "nacionālās drošības apdraudēšanā".

Pēc tam, kad Norvinds uzzināja, ka viņam tiek atņemta Pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā un viņu izsūta no valsts, viņam notika infarkts. Rīgā viņu aizveda uz Stradiņa slimnīcu, taču kolīdz stāvoklis stabilizējās, veterānu aizsūtīja uz Krieviju, kur viņš tika nosūtīts uz Militāri medicīnisko akadēmiju Sanktpēterburgā.

Krievijas vēstniecība Latvijā jau izteikusi protestu sakarā ar Vladimira Norvinda deportāciju.

"Izraisa galēju sašutumu izrēķināšanās, kuru sarīkoja Rīga pār gados vecu un slimu cilvēku. Acīmredzama visu vispārpieņemto morāli ētisko un humanitāro normu neievērošana," teikts KF ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas iestādes mājaslapā publicētajā komentārā.

Ziņu lente
0