Covid-19 liek Latvijas iedzīvotājiem atteikties no ikgadējā atvaļinājuma

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasОтдых в Крыму
Отдых в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasauli pārņēmusī Covid-19 pandēmija ne vien mainījusi ikdienas darba veidu un likusi atteikties no ceļojumu plāniem, bet arī ietekmēja Latvijas darbinieku vēlmi doties atvaļinājumā.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. Jūlijā, kad tradicionāli ir "karstākais" vasaras atvaļinājumu laiks, šogad atpūtā devās gandrīz par piekto daļu mazāk darbinieku, nekā pirms gada, raksta Telegraf.lv ar atsauci uz grāmatvedības uzskaites un biznesa pārvaldes sistēmas Tildes Jumis veiktās aptaujas datiem.

Parasti pavasaris un vasara ir ļoti pieprasīts atvaļinājumu laiks, taču šogad cilvēku vēlme atpūsties šajā laika posmā ir ievērojami zemāka. No 2020. gada aprīļa līdz augusta beigām atvaļinājumā devās par 16% mazāk strādājošo, nekā tajā pašā periodā pērn. Vismazāk darbinieki iesniedza atvaļinājuma iesniegumus no aprīļa līdz maijam – kritums attiecīgi par 19% un 42%. Kā reizi šajā laikā Eiropā un citos pasaules reģionos tika ieviesti visstingrākie pārvietošanās ierobežojumi, kā dēļ daudzi nolēma, ka darbs ir visoptimālākais laika pavadīšanas veids.

Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Infekcionists pastāstīja, kur var rasties jauns Covid-19 izplatības risks

"Jūlijā interese par atpūšanos atgriezās un bija ievērojami lielāka nekā pavasarī. Tomēr pat saulainajā, siltajā mēnesī ikgadējo atvaļinājumu izmantoja par 18% mazāk strādājošo nekā pērn. Izmaiņas pozitīvā virzienā parādījās vien augustā, kad kritums bija salīdzinoši neliels – ap 5%. No šiem datiem varam secināt, ka ceļošana un atpūšanās publiskos pasākumos Latvijas iedzīvotājiem ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Kad izklaides iespējas tiek liegtas, daļa strādājošo nesaskata jēgu izmantot atvaļinājumu," komentē rezultātus uzņēmuma "Jumis Pro" biznesa vadītājs Viesturs Slaidiņš. Tāpat kā pirms gada, šogad populārākie atvaļinājumi bija 14 un 7 dienas gari.

Loģiska tendence pašreizējos ekonomiskajos apstākļos bija neapmaksāto atvaļinājumu skaits pavasarī. Aprīlī tādu bija par trešo daļu vairāk, nekā pērn, taču vasarā situācija normalizējās. Jūlijā un augustā bija piešķirts aptuveni par 15% mazāk neapmaksāto atvaļinājumu, nekā pirms gada.

Par jaunu sadaļu Latvijas uzņēmumu grāmatvedības ierakstos kļuva darbinieku dīkstāve. Pērn netika reģistrēts neviens šāds gadījums, savukārt šī gada pavasarī uzņēmumi visnotaļ aktīvi izmantoja tos. Visvairāk martā. Pēc tam nestrādājošo skaits pakāpeniski samazinājās, un jūlijā dīkstāve uzņēmumiem vairs nebija aktuāla.

Ziņu lente
0