Oto Ozols: drīz Latvijā nebūs jaunu cilvēku

© Sputnik / Sergey MelkonovУлица Александра Чака
Улица Александра Чака - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc dažām paaudzēm latviešu tautai varēs pārvilkt krustu, tā aizies vēsturē kā kurši un līvi, uzskata publicists.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Latvija piedzīvo īstu demogrāfisko katastrofu, savukārt valdība jau daudzu gadu garumā nevelta šim jautājumam pienācīgu uzmanību, paziņoja radio Baltkom ēterā žurnālists un publicists Oto Ozols.

Ребенок - Sputnik Latvija
Saviem spēkiem galā netiksim: demogrāfs netic dzimstības pieaugumam pabalstu dēļ

Saskaņā ar demogrāfu datiem, galvenais Latvijas iedzīvotāju skaita samazināšanās iemesls nav dabiska iedzīvotāju skaita krišanās, bet gan migrācija. Saskaņā ar CSP datiem, 2004.-2019. gadā no valsts emigrēja nedaudz vairāk par 360 tūkstošiem cilvēku jeb gandrīz 20% valsts iedzīvotāju. Vislielākais prombraucēju skaits bija vecumā no 25 līdz 44 gadiem (45% no visiem aizbraukušajiem). 2014. gadā vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju bija draugi vai tuvinieki ārzemēs.

Šādas straujas jauno iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ Latvija zaudē iespēju uzturēt savu ekonomiku, uzskata Ozols.

"Latvijai nav politikas attiecībā uz migrāciju. Atklāti sakot, Latvijā demogrāfijas situācija ir vienkārši katastrofāla. Ārkārtīgi maza jaunā paaudze, salīdzinājumā ar vecāko. Latvijā ir vislielākais cilvēku zudums pasaulē, ja skatās pēc kopējā skaita. Drīz vienkārši nebūs jaunu cilvēku, kas uztur ekonomiku, IKP, nebūs, kam uzturēt valsti," pateica Ozols.

Pēc viņa sacītā, demogrāfijas ainu var pielabot Latvijas tirgus atvēršana strādniekiem no citām valstīm, taču tas samazinās latviešu īpatsvaru valstī.

"No Ukrainas, Baltkrievijas darbaspēks var atnākt. Nedomāju, ka tas ir drauds Latvijai, tie ir gudri, izglītoti cilvēki. Cits jautājums – ja viņi atbrauks uz šejieni, tad pēc vienas divām paaudzēm šie cilvēki varētu pārsniegt latviešu skaitu. Tīri aritmētiski. Ja šobrīd Latvijā ir aptuveni 200 tūkstoši jauno potenciālo vecāku, bet no Ukrainas un Baltkrievijas katru gadu atbrauks 10-20 tūkstoši cilvēku, tad krievvalodīgo skaits šeit ātri palielināsies. Un latviski runājošie kļūs par mazākumtautību," brīdina Ozols.

Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija
Demogrāfiskā bedre: zemessargiem ļaus dienēt līdz 65 gadu vecumam

Atbildību par izgāzušos demogrāfijas politiku viņš pirmām kārtām uzveļ partijai "Jaunā Vienotība".

"Man ir skumji to teikt, taču pēc skaitļiem, pēc dažām paaudzēm latviešu tautai varēs pārvilkt krustu. Mēs aiziesim vēsturē kā līvi vai kurši. Un tās ir valdības kļūdu un attieksmes sekas, kuru pēdējos 10 gadus kontrolē "Vienotība". Tā vienmēr ir sabotējusi un bremzējusi demogrāfijas atbalsta politiku," norādīja Ozols.

Iepriekš skaidras demogrāfijas politikas trūkumu valstī atzīmēja arī Latvijas prezidents Egils Levits. Uzstājoties Saeimas rudens sesijas atklāšanā, viņš paziņoja, ka demogrāfijas politika iepriekš netika uzskatīta par konsolidētu, prioritāru, trūka pietiekama finansējuma.

Ziņu lente
0