Viņa saprot tikai spēka un agresijas valodu: LIZDA vadītāja par Šuplinsku

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga uzskata, ka nozares vadībai ir jāciena skolotāji, nevis jāizturas pret viņiem kā pret "blusām".

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Pēc izglītības un zinātnes ministres Ilzes Šuplinskas domām, Latvijas skolotāji ir nedisciplinēti, slinki un nav atvērti pārmaiņām. Savukārt skolotāju arodbiedrību festivālā "Lampa" nosauca par blusām. Tajā pašā laikā, šķiet, Latvijā ir izdomājuši veidu, kā vispār var iztikt bez skolotājiem. Par to intervijā pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga, raksta Freecity.

Доска и мел - Sputnik Latvija
Skolnieka tēvs kļuva par skolotāju: Rīgas skolā ar grūtībām atrada matemātikas skolotāju

"Šuplinska skaidroja, ka tā viņai - Suņa gadā dzimušai - esot siksniņa pret blusām, tādām blusām kā skolotāju arodbiedrība. Tādā brīdī paliek bēdīgi, kaut gan mana humora izjūta neklibo... Ja runājam nopietni: ministrei pietrūkst profesionalitātes sadarbībā ar pedagogiem. Var būt atšķirīgi viedokļi, bet diskusijām jābūt cieņpilnām. Taču ministre pret pedagogiem attiecas ar sarkasmu, aroganci, negāciju... Ikvienu mūsu priekšlikumu viņa uztver kā kritiku. No ministres attieksmes cieš nozarē strādājošie."

Dubļu spaiņi

Pēc LIZDA vadītājas sacītā, ar ministri Šuplinsku var par kaut ko vienoties, vai nu glaudot pa spalvai, vai nu atrodoties boksa ringā.

"Ja gribam ar viņu komunicēt cieņpilni un korekti, ar profesionāliem, pētījumos pamatotiem argumentiem, ‒ šāda valoda neder. Ir vajadzīga tikai spēka un agresijas valoda, ir tikai – kurš kuru. Ja viņa man uzlej dubļu spaini un es viņai padodu roku, nākamajā reizē viņa man uzlies divus dubļu spaiņus. Bet ja es atnākšu uz ministriju un parādīšu – re, dubļu spaiņi man jau ir līdzi! – tad būs cita runāšana. Katrā ziņā LIZDA ir atvērta sadarbībai, tās pilnveidei, un to var uzlabot ministres attieksmes maiņa."

Viens skolotājs uz visām skolām?

Vanaga pastāstīja arī par Šuplinskas uzskatiem par attālinātām mācībām, kura uzskata, ka šis risinājums nav tikai priekš Covid-19 pandēmijas perioda. Ja nepietiek skolotāju (un augusta vidū Latvijā nepietika aptuveni 500 skolotāju) vai atsevišķiem nepietiek kvalifikācijas, tad skolas varēs noslēgt savā starpā līgumus, un tad skolotāju, kurš vada stundu, piemēram, Rīgas skolā, redzēs arī citu pašvaldību skolotāji. Un tas nav joks.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Skolotāji vazājas pa klasēm: Vladova aicina Šuplinsku demisionēt

"Politiski šis priekšlikums iet uz pilnu jaudu. Šis priekšlikums ir iesniegts Izglītības likuma grozījumos uz otro lasījumu. Protams, krīzes gadījumos attālinātās mācības ir iespējamas, bet nevajag to ieviest kā pastāvīgu variantu! Bet tas, par ko es domāju... Nozares vadībai tomēr vajadzētu vismaz cienīt savus pedagogus. Kādam skolotājam kaut kas padodas, kādam - nepadodas, kāds ir vairāk izdedzis, kādam ir gaišāka dzirkstele acīs, bet visu laiku nosodīt, kritizēt - tas ir aplami. Skolotājam ir jāpalīdz, viņam jāpadod roka, nu, nevar taču visu laiku sist izglītības sektoru!"

Ziņu lente
0