Ņirgāšanās par kara varoņiem: Sluckis par Latvijas plāniem aizliegt Georga lentīti

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasГеоргиевская ленточка
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā likumdošanas līmenī notiek konsekventa politika par kopīgās vēsturiskās atmiņas dzēšanu, paziņoja KF Valsts domes deputāts Leonīds Sluckis, komentējot plānus aizliegt Georga lentīti pasākumos.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. KF Valsts domes deputāti nosoda Latvijas Saeimas rīcību saistībā ar Georga lentītes aizliegšanu. Rīgā, pēc būtības, nodarbojas ar ņirgāšanos par Otrā pasaules kara varoņiem, paziņoja Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis.

Latvijas parlaments pirmajā lasījumā atbalstīja likumdošanas grozījumus, kuri paredz aizliegt izmantot Georga lentīti publiskos pasākumos – gan izklaides un svētku pasākumos, gan sapulcēs, gājienos un piketos. Grozījumus izstrādāja deputāti no Nacionālās apvienības.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Tas ir arī latviešu uzvaras simbols: KF vēstniecība par Georga lentes aizliegumu

"Valsts domes deputāti ar pilnu apņēmību nosoda šādus soļus. Faktiski likumdošanas līmenī Latvijā notiek konsekventa kopīgās vēsturiskās atmiņas dzēšanas un padomju karavīra lomas noniecināšanas politika hitleriskā fašisma sagraušanā," citē Slucki RIA Novosti.

Krievijas politiķis atzīmēja, ka Latvijas parlamentārieši, būtībā, nodarbojas ar ņirgāšanos par Otrā pasaules kara veterāniem, par saviem senčiem. "Nebūs ne visi no viņiem bija Waffen SS leģionu rindās, bet gan lēja savas asinis Otrā pasaules kara frontēs Sarkanās armijas pusē," atzīmēja Sluckis.

Viņš uzsvēra, ka īpašu nožēlu izraisa tas, ka šāda iniciatīva tiek celta Lielās uzvaras 75. gadadienā.

"Es vēršos pie visiem saprātīgiem spēkiem Saeimā ar aicinājumu nepieļaut galīgā Georga lentītes zaimojoša aizlieguma pieņemšanu. Miljoniem cilvēku visā pasaulē tā ir bijusi un turpina būt piemiņas, paaudžu saiknes, karavīru slavas un drosmes simbols," beigās sacīja Sluckis.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Tādu likumu izpildīt nevar: policija iebilst pret grozījumiem par Georga lentes aizliegumu

Iepriekš KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Krievija ar pilnu apņēmību nosoda kārtējo centienu pārskatīt vēsturi un faktiski apstrīdēt Otrā pasaules kara iznākumu, kurš nav pakļaujam revīzijai. "Būtībā, šī ir provokatīva iecere, kas tiek vērsta pret tiem latviešiem, kuri plecu pie pleca ar citu tautu pārstāvjiem cīnījās par Eiropas, un pašas Latvijas, atbrīvošanu no fašistiskās paverdzināšanas," sacīja Krievijas diplomāte.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, piedāvājums aizliegt Georga lentīti izraisīja asu nosodījumu gan Latvijas krievu vidū, gan Krievijā.

Krievijas Sabiedriskā palāta plāno vērsties Eiropas Parlamentā un EDSO sakarā ar Latvijas nacionālistu iniciatīvu, lai Eiropas organizācijas skaidro nosoda šādu iniciatīvu, kura var novest pie nacionālistisku spēku nostiprināšanās un izprovocēt konfliktus un sadursmes.

Ziņu lente
0