Zatlers pastāstīja, kādam nolūkam Makronam ir vajadzīgas Baltijas valstis

© Sputnik / Sergey MelkonovЦеремония возложения цветов к памятнику Свободы в Риге, в которой приняли участие президент Франции Эммануэль Макрон и президент Латвии Эгилс Левитс
Церемония возложения цветов к памятнику Свободы в Риге, в которой приняли участие президент Франции Эммануэль Макрон и президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers pastāstīja, kādi, viņaprāt, Francijas prezidentam Emanuelam Makronam ir plāni attiecībā uz Baltijas jūru, un kādēļ viņš vispār bija atbraucis uz Latviju.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Radio Baltkom intervijā bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers padalījās savās domās attiecībā uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona vizīti Latvijā un Lietuvā.

Atgādināsim, ka septembra beigās Makrons kopā ar sievu Brižitu ar oficiālu vizīti apmeklēja Lietuvu un Latviju. Latvijā Makrons veica pārrunas un piedalījās savstarpējā preses konferencē ar Latvijas prezidentu Egilu Levitu, aizvadīja pārrunas ar premjerministru Krišjāni Kariņu, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, apmeklēja Latvijas Nacionālo bibliotēku, piedalījās diskusijā par demokrātijas aizsardzību.

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Politika
"Pietiek riet, sāciet sarunu ar Krieviju": deputāts par Makrona vizītes mērķiem Latvijā

Zatlers paskaidroja, ka Francija pieder pie tās Eiropas Savienības daļas, kura ir saistīta ar Vidusjūru, bet Baltijas valstis, attiecīgi, ir saistītas ar Baltijas jūru. Bet ekonomika un politiskie sakari ir sadalīti pa reģioniem. Tādēļ Makrona vizīte Baltijas valstīs diez vai ir saistīta ar nolūku apspriest kaut kādus ekonomiskus jautājumus. Tā bija politiska vizīte.

Un Zatlers uzskata, ka Makronam ir lieli plāni. Francijas līderis grasās ieņemt vietu pasaules politikā, kura šobrīd pieder Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. Makrons, pēc Zatlera sacītā, jūt viņas gaidāmo aiziešanu no politiskās arēnas un vēlas kļūt par jauno Eiropas līderi.

Tādēļ Makrons uzsāk dialogu arī ar Baltijas valstīm, noskaidrojot viņu pozīciju "par Eiropas nākotni un attiecībām ar Krieviju", pastāstīja bijušais Latvijas prezidents.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons savas oficiālās vizītes laikā Latvijā aicināja atjaunot dialogu ar Krieviju.

Prezidents atzīmēja, ka zina par Latvijas attiecību vēsturi ar Krieviju, pauda sapratni, ka viņa piedāvājums par dialoga uzsākšanu ar Krieviju izraisīs jautājumus un komentārus. Taču viņš paziņoja, ka vēlētos veidot stratēģisku dialogu, šajā kontekstā sniedzot divpusēju caurspīdīgumu, sapratni un "garantējot drošību Latvijai".

Вадим Воловой - Sputnik Latvija
Politologs: Baltijas valstis vairs neslēpj savu orientāciju uz ASV

Dialogs ar Krieviju, pēc Makrona sacītā, palīdzētu cīņā ar kiberdraudiem. Ir jāveido "drošības arhitektūra", uzsvēra Francijas prezidents, lai nostātos uz uzticības ceļa, kas nenotiek vienā dienā.

Tāpat atgādināsim, ka Sputnik Latvija iknedēļas notikumu apskatā  publicists Vladimirs Lindermans, komentējot Makrona vizīti, norādīja, ka šajā gadījumā Francijas prezidents atbrauca uz Latviju tikai un vienīgi situācijas Baltkrievijā dēļ.

Tostarp Lindermans skaidroja, ka Francija cenšas ieņemt noteicošo pozīciju Baltkrievijas jautājuma atrisināšanā, izejot no ASV, Vācijas un Polijas ēnas, un atgriezt sev ārpolitiskās pozīcijas Austrumeiropā. Savukārt Latviju un Lietuvu Makrons izvēlējās vizītei, jo tās ir Baltkrievijas kaimiņvalstis, no kurām viņš vēlas izveidot koalīciju, kuru vadīs Francija – tajā ziņā, lai blakus Baltkrievijai būtu kādas valstis-tiltiņi.

Ziņu lente
0