Latvijā palaists neatgūstamo 2008. gada hipotekāro parādu norakstīšanas mehānisms

CC0 / pixabay / moerschy / Ипотечное кредитование
Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicoties šovasar veiktajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā, Swedbank sākusi dzēst neatrisinātos 2008. gada krīzes parādus.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. Latvijā palaists praktisks neatgūstamo hipotekāro parādu norakstīšanas mehānisms, kuri izveidojās 2008.-2009. gada finanšu krīzes laikā. Attiecīgus pieteikumus un apliecinošos dokumentus jau ir sākusi pieņemt Swedbank, vēsta jauns.lv.

Swedbank pirmā Latvijā uzsākusi parādu norakstīšanu, kuri kredītņēmējiem radās 2008. gada krīzes dēļ. Šis solis ļaus atbrīvoties no parāda tiem kredītņēmējiem, kuru īpašums jau sen ir pārdots, taču saistības ir palikušas.

Gaidāms, ka šajā noslēdzošajā fāzē tiks sniegta palīdzība 3100 klientiem: banka plāno norakstīt viņu parādsaistības vismaz 110 miljonu eiro apmērā.

Турист в Старой Риге - Sputnik Latvija
Kam vajadzīgs airBaltic, ja nebūs tūristu? Latvija grauj vēl vienu ekonomikas sektoru

Jūlija sākumā Latvijas Saeima pieņēma Kredītiestāžu likuma un Iedzīvotāju ienākumu nodokļa grozījumus, kuri piešķir kredītiestādēm tiesības norakstīt privātpersonu hipotekāro kredītu parādus, kas tika saņemti pirms 2008. gada krīzes.

Runa ir par tiem gadījumiem, kad kredīts tika nodrošināts ar nekustamā īpašuma ķīlu un parādnieks vai ķīlas devējs līdz 2008. gada 31. decembrim zaudēja īpašumtiesības sakarā ar parādsaistībām kreditoru priekšā. Turklāt pret kredītņēmēju nedrīkst tikt uzsākta bankrota procedūra. Dzēstās parādsaistības netiks apliktas ar ienākumu nodokli, teikts pieņemtajos grozījumos.

Ar piedāvājumu norakstīt ilggadējos hipotekāros parādus, kuri faktiski ir neatgūstami, marta sākumā uzstājās Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Saskaņā ar ekspertu aplēsēm, valstī ir aptuveni 13 tūkstoši aizdevumu parādnieku, kas tika izsniegti līdz 2008. gadam nekustamā īpašuma būvniecībai vai iegādei, savukārt kopējais parādu apjoms sastāda aptuveni 600 miljonus eiro.

Latvijas Bankas un Finanšu nozares asociācijas speciālisti paziņoja, ka pēdējos 10 gados vienošanās parakstīšanas rezultātā ar bankām, kā arī maksātnespējas procesu gaitā tika dzēsta "ievērojami mazāka parādu summa". Kopumā Latvijā, saskaņā ar dažādiem vērtējumiem, ir līdz 1,2 miljonam nedzēstu vai kavētu parādsaistību par kopējo summu virs 1,2 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0