Latvijā novecošanas rezultātā ik gadu aizdegas ap 600 automobiļu

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста автомобилистов "жёлтые жилеты" в Париже
Акция протеста автомобилистов жёлтые жилеты в Париже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autovadītājus aicina neaizņemties ugunsdzēšamos aparātus no kaimiņiem, lai izietu tehnisko apskati: automobiļi Latvijā deg katru dienu.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Latvija ugunsdzēsējiem gandrīz katru dienu nākas dzēst aizdegušos automobiļus – vidēji gadā deg 600 mašīnu, vēsta Latvijas Radio.

Огонь - Sputnik Latvija
Rīgā ugunsdzēsējiem izdevās izglābt 16 cilvēkus no degošas mājas

Līdz 2020. gada 1. septembrim Latvijā bija aizdegušies 300 automobiļu, kā rezultātā cieta 9 cilvēki, bet trīs – gāja bojā. Visbiežāk deg vieglie automobiļi, dažkārt – kravas mašīnas, bet vasarā – lauksaimniecības tehnika. Uzliesmojuma iemesli ir ļoti dažādi – sākot ar tehniskiem bojājumi un beidzot ar ļaunprātīgu aizdedzināšanu.

"Biežākie iemesli, kāpēc transporta līdzekļos izceļas ugunsgrēki, tie ir tie notikumi, uz kuriem esam braukuši un redzējuši, tātad ir problēmas ar transporta līdzekļa elektroniku, īssavienojumi un neuzmanīga apiešanās ar uguni, piemēram, smēķēšana," pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas speciāliste Sandra Vējiņa.

VUGD Smiltenes posteņa komandieris Renārs Zeļezkins atzīmē, ka bieži vien par ugunsgrēka iemeslu kļūst arī nekvalitatīvs remonts vai automobiļa nolietošanās.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis Valdis Stiģis arī atceras par Latvijas automobiļu cienījamo vidējo vecumu.

"Vidējais vecums mums automašīnām ir pāri par 14 gadu, šobrīd jau 14 ar pusi. Ja vienu brīdi bija uzlabojums un parks kļuva tā kā jaunāks, tad šajā brīdī praktiski mašīnas ir gājušas divus vai pat trīs plānotos mūžus, nu nekas labs ne drošības ziņā, ne ugunsdrošības ziņā, tur nav," saka Stiģis.

Automobiļi aizdegas arī ceļu satiksmes negadījumu rezultātā.

"Runājot par dzēšanu kā tādu, automašīnām būtu jābūt aprīkotām ar ugunsdzēsības aparātiem, un jāsaprot, ka ugunsdzēsības aparāts nav visdārgākā ierīce un tas mums kaut kādu drošību dod," saka komandieris Zeļezkins.

Сотрудник МЧС во время тушения пожара - Sputnik Latvija
Liels ugunsgrēks Jūrmalā: izglābts viens cilvēks

Cilvēki, kuri pirms glābēju ierašanās cenšas nodzēst savus automobiļus patstāvīgi, nereti gūst apdegumus un citas traumas. Turklāt, augstas temperatūras ietekmē var uzsprāgt benzīntvertne vai riepa.

" Ja mašīna ir aizdegusies, tad vienmēr ir jābūt tā, ka ir sagatavots ugunsdzēsības līdzeklis, pirms mēs kaut ko veram vaļā. Jo, tiklīdz mēs atveram vaļā, teiksim, motora pārsegu, tā degšana tikai pastiprinās, jo piekļūst skābeklis, ķīmiskā reakcija turpinās," pastāstīja Zeļezkins.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem, ugunsdzēšamajam aparātam, līdzīgi aptieciņai un avārijas zīmei, ir jābūt katrā automobili, taču daudzi autoīpašnieki uzskata, ka šie priekšmeti ir nepieciešami tikai tehniskās apskates iziešanai. Gan CSDD, gan ugunsdzēsēji aicina autovadītājus nopietnāk izturēties pret ugunsdzēšamā aparāta klātbūtni mašīnā, nevis aizņemties to no kaimiņa, lai izietu tehnisko apskati. Tas var glābt ne tikai transportlīdzekli, bet arī cilvēka dzīvību.

Ziņu lente
0