Simtiem miljonu eiro "enerģētiskajai neatkarībai no Krievijas": Kariņš par EK lēmumu

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija pieņēma lēmumu piešķirt 720 miljonus eiro Baltijas valstīm, lai tās sinhronizējas ar ES elektrotīkliem.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paskaidroja, ka Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropas Savienības elektrotīkliem, kam piešķirti 720 miljoni eiro, nozīmē enerģētikas sektora neatkarības, tostarp no Krievijas, nostiprināšanu, vēsta Mixnews.lv.

Высоковольтные линии электропередачи - Sputnik Latvija
Iziešana no BRELL neatbrīvos Baltiju no Krievijas elektroenerģijas importa

Atgādināsim, ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektrotīkli joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā saucamajā BRELL gredzenā. Baltijas valstis ieplānojušas līdz 2025. gadam sinhronizēties ar Eiropas tīkliem ar divu savienojumu ar Poliju starpniecību.

Savukārt Krievija veikusi visus nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iziešanu no tās energosistēmas. Kaļiņingradas apgabals veiksmīgi izmēģināja apgabala energosistēmas darbu izolētā režīmā.

Skaidrs, ka Krievija, Latvijai, Lietuvai un Igaunijai izejot no BRELL, neko nezaudēs. Tā jau sen ir gatava enerģētiski šķirties no Baltijas. Toties Baltijas valstis riskē zaudēt iespēju elastīgi pārvaldīt savu energosistēmu, uzskata eksperti. Izskaidrojums tam ir gaužām vienkāršs – divi apgādes avoti vienmēr ir labāki, nekā viens.

Taču Kariņš paziņoja, ka lēmums par 720 miljonu eiro piešķiršanu Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijai ar Eiropas Savienības elektrotīkliem ļaus veiksmīgi turpināt reģionam svarīgo projektu un "padarīt spēcīgākas un drošākas mūsu valstis un Eiropu kopumā", kā arī iegūt neatkarību no Krievijas energoresursiem.

Электроподстанция  - Sputnik Latvija
Ministrs mierina lietuviešus pēc Putina vārdiem par cenu, ko prasīs izstāšanās no BRELL

Bet šeit ir vērts atgādināt arī to, ka elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs pēdējā laikā ir manāmi pieaugušas. Lietuvā un Latvijā – par 22%, Igaunijā – par 24%. Un tas ir saistīts ar neplānotu atomelektrostacijas atslēgšanu Zviedrijā.

Pārredzamā nākotnē visus spētu glābt Baltkrievijas AES. Taču mūsu "Baltijas māsām" ir citi plāni. Un tagad tās riskē apsaldēt enerģētiskās "ausis" par spīti kaimiņam.

Ziņu lente
0