Rīdzinieki lūgti pasekot veselības stāvoklim kritiskā gaisa piesārņojuma dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovУлица Бривибас
Улица Бривибас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2. oktobrī vienā no gaisa kvalitātes kontroles punktiem fiksēta ārkārtīgi augsta cieto daļiņu koncentrācija, kas var nopietni kaitēt veselībai.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Piektdien, saskaņā ar novērojumu stacijas datiem Brīvības ielā cieto daļiņu PM10 vidējais piejaukums pārsniedza 100 mikrogramus uz kubikmetru – tā ir ļoti zema gaisa kvalitāte, stāsta Tvnet.lv. Tāda rādītāja apstākļos bija jāpublicē brīdinājums par ārkārtas situāciju, taču nekādi brīdinājumi nav saņemti.

Savukārt LVĢMC vietnē publicēti dati par to, ka gaisa kvalitāte ir lieliska vai datu par pēdējām 24 stundām nav. Gaisa kvalitātes indekss ir teicams vai ļoti labs, jo aprēķinā izmantoti dati par zemu ozona, sēra dioksīda un slāpekļa dioksīda koncentrāciju, taču nav ņemti vērā dati par mikroskopiskajiem putekļiem – galveno gaisa piesārņotāju Latvijā.

​LVĢMC sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pelēķe piektdien informēja, ka novērošanas stacijās Brīvības ielā un Kronvalda bulvārī 1. oktobrī nomainīti daļiņu PM10 filtri, tāpēc koncentrāciju Brīvības ielā todien – 186 µg/m³ - var izmantot tikai kā aptuveno rādītāju, jo tas neietver pilnu 24 stundu periodu.

LVĢMC vietnē publicētā informācija liecina: PM10 koncentrācija virs 100 µg/m³ diennaktī vērtējama kā ļoti slikta, jebkurš iedzīvotājs var izjust ietekmi uz veselību, un spēkā jābūt brīdinājumam par ārkārtas stāvokli.

​Gaisa kvalitātes pasliktināšanās vērojama visā Latvijā.

LVĢMC paskaidroja, ka tādu gaisa piesārņojumu var izjust ikviens, īpaši piesardzīgiem jābūt cilvēkiem ar elpceļu problēmām.

Problēmas ar gaisa kvalitāti novēro arī Viļņas iedzīvotāji – viņi saņēmuši brīdinājumu, ka 2.-4. oktobrī vēlas ierobežot fizisko slodzi un pastaigas pa ielām gaisa sliktās kvalitātes dēļ.

Ziņu lente
0