Grib samazināt aptieku skaitu: kādi noteikumi stāsies spēkā, saskaņā ar jauno projektu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasРабота аптеки
Работа аптеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptieku īpašnieku asociācija sit trauksmes zvanā: Veselības ministrijas jaunie noteikumi, kuri jau ir nosūtīti valdībai, var novest pie aptieku skaita samazināšanās.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. No vienas puses, protams, Latvijā nenākas sūdzēties par aptieku trūkumu – tās ir katrā lielā tirdzniecības centrā (dažkārt tās tur ir pat divas) un katrā Rīgas mikrorajonā, raksta Bb.lv.

No otras puses, jauno noteikumu projekts "Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji" paredz, ka turpmāk aptiekas varēs atvērt ar nosacījumu, ka viena aptieka drīkst būt rajonā, kur dzīvo ne vairāk par 4000 cilvēku.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Būs grūtāk nopirkt zāles: aptieku īpašnieki neapmierināti ar Veselības ministrijas plāniem

Pēc aptieku īpašnieku domām, ja šāda norma tiks pieņemta (un tas visticamāk arī notiks), tad nākotnē parādīsies aptieku deficīts. Piemēram, ja aptieka tiks uz laiku slēgta (remontdarbu veikšanai, līguma pārslēgšanai un tml.), tad vienalga tiks uzskatīts, ka šajā vietā aptieka ir, un tas nozīmē, ka citu atvērt vairs nedrīkstēs.

Asociācijā neizslēdz, ka šis Ministru kabineta noteikumu projekta punkts ir iekļauts lielo tirdzniecības tīklu interesēs – jo ja visas aptiekas ārpus lielveikaliem tiks slēgtas, tad pacientiem nekas cits neatliks, kā vien doties uz tirdzniecības centru, lai nopirktu nepieciešamās zāles.

Taču paliek spēkā arī sen pastāvošais ierobežojums, ka jaunu aptieku nedrīkst atvērt tuvāk par 500 metriem no jau esošās.

Tiesa, Veselības ministrija sola sarīkot diskusiju par jaunajiem aptieku noteikumiem.

Ziņu lente
0