Demogrāfs: šogad dzimstība Latvijā varētu uzstādīt jaunu antirekordu

© Foto : WenPhotosBērna rociņa
Bērna rociņa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Eurostat prognozi, līdz 2050. gadam Latvijas iedzīvotāju skaits no esošajiem 1,899 miljoniem iedzīvotāju var samazināties līdz 1,4 miljoniem; pat Igaunija nākotnē var apsteigt kaimiņu republiku iedzīvotāju skaita ziņā, uzskata demogrāfs.

RĪGA, 17. septembris – Sputnik. Šogad Latvijā tiek prognozēts vēsturē zemākais dzimstības līmenis, un situācija ar Covid-19 to nekādā veidā neuzlabos, paziņoja Latvijas Radio intervijā demogrāfs Ilmārs Mežs.

Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits Latvijā šī gada astoņos mēnešos sastādīja 12 014, kas ir par 3,7%, jeb 462 bērniem, mazāk, nekā attiecīgajā periodā 2019. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Augustā reģistrēti 1543 jaundzimušie, kas ir par 8%, jeb 135 bērniem, mazāk, nekā 2019. gada augustā. Saskaņā ar 2020. gada 1. augusta datiem, valstī dzīvoja 1,899 miljoni iedzīvotāju.

Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Demogrāfs: tāda ir dzīve – mēs novecojam

Pēc demogrāfa Ilmāra Meža sacītā, šogad jaundzimušo skaits Latvijā varētu sastādīt aptuveni 18 tūkstošus, un tas kļūs par viszemāko rādītāju kopš pagājušā gadsimta 20. gadiem – kopš brīža, ka Latvijā sāka apkopot šādu statistiku.

Viņš atzīmēja, ka Igaunija tikmēr, pateicoties veiksmīgai politikai, var noturēt iedzīvotāju skaita samazināšanos, un , iespējams, nākotnē šajā valstī būs vairāk iedzīvotāju, nekā Latvijā.

Pēc demogrāfa domām, Latvijai trūkst koordinētas politikas ģimenes jautājumos. 2009. gadā tika slēgta attiecīgā ministrija, tikmēr Igaunijā un citās Eiropas valstīs šādas iestādes strādā – un samērā veiksmīgi.

"Es ar to nedomāju ierēdņu aparāta audzēšanu," sacīja Mežs, norādot, ka var apvienot ierēdņu, kuri dažādu ministriju paspārnē nodarbojas ar ģimenes lietām.

Demogrāfs uzskata, ka valdībā jābūt kādam, kurš spēj apturēt lēmumu pieņemšanu, kuri pasliktina ģimeņu stāvokli, piemēram, nesenais Finanšu ministrijas piedāvājums attiecībā uz izmaiņām nodokļu politikā. Mežs norādīja, ka iestāde nav padomājusi par ģimenēm ar bērniem.

Mežs atzīmēja, ka Igaunijas atbalsts ģimenēm piesaista arī reemigrantus. Tur krietni nopietnāk atbalsta ģimenes ar bērniem. Piemēram, Latvijā pabalsts ģimenei ar trim bērniem ir 134 eiro, Igaunijā – 520 eiro. "Igaunijas budžets ir mazliet lielāks, bet ne trīs reizes lielāks, tā ir politiskā griba," secina demogrāfs.

Ziņu lente
0