Fabrikā "Dzintars" plānots atsākt kosmētikas ražošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovТоржественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido
Торжественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā noslēgts līgums par bankrotējušā Latvijas kosmētikas un parfimērijas ražotāja "Dzintars" pirkumu ar Igaunijas rūpniecības koncernu "Skinest Group".

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Kompānija "Skinest Group", kas iegādājās maksātnespējīgā uzņēmuma "Dzintars" aktīvus, plāno jau oktobrī atsākt ražošanu un radīt jaunas darba vietas, informēja Igaunijas koncerna pārstāvji, vēsta Baltic Course.

"Mums ir viens vienīgs mērķis – izglābt leģendāro zīmolu, atjaunot ražošanu un atkal padarīt "Dzintars stāstu par panākumu stāstu, ar ko varēs lepoties visa Latvija," paziņoja "Skinest Group" īpašnieks Oļegs Osinovskis.

Фабрика и фирменный магазин Dzintars в Риге - Sputnik Latvija
Tapis zināms, kas nopirka maksātnespējīgā kosmētikas ražotāja "Dzintars" aktīvus

"Skinest Group" vērtēja, ka "Dzintars" agrāko gadu ražošana un zinātniski pētnieciskais darbs nākotnē var dāvāt vērā ņemamu potenciālu.

Maksātnespējīgās AS "Dzintars" aktīvus par 5,5 miljoniem eiro nopirka SIA "Ritrem". Tā pieder AS "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca". Uzņēmuma akciju pakete (53,99%) pieder kompānijai Skinest Rail, savukārt tās īpašnieks ir Oļegs Osinovskis – Igaunijas miljonārs. Kompānija pieder koncernam "Skinest Group".

"Skinest Group" aptver vairāk nekā 50 uzņēmumus 15 valstīs. Latvijā koncerns investējis vairāk nekā 40 miljonus eiro un nodrošina darbu vairāk nekā 800 cilvēkiem. Koncerns nodarbojas ar vagonu un lokomotīvju ražošanu, dzelzceļu, vēja, saules un hidroelektrostaciju, dzīvojamo māju un golfa laukumu būvi, tam pieder vagonu un lokomotīvju parki, kā arī piedalās citos projektos.

Aktīvu paketē, kas tika pārdota izsolē, ietilpst ēka Mālu ielā 30, ražošanas iekārtas, transports, mēbeles, biroja tehnika un 87 preču zīmes.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, 12. novembrī Rīgas Pārdaugavas tiesa pasludināja Latvijas kosmētikas ražotāju AS "Dzintars" par maksātnespējīgu un par maksātnespējas procesa administratoru norīkoja Jāni Ozoliņu.

Pie šādas notikumu sakritības novedusi virkne faktoru. Uzņēmums neveica kārtējo nodokļu maksājumu, kā rezultātā parāds pieauga līdz 2,59 miljoniem eiro. Savukārt kopējā parādu un nodokļu parādu summa sastādīja 6,8 miljonus eiro.

Vienlaikus tika izbeigts tiesiskās aizsardzības process, jo "Dzintars" vairāk nekā 30 dienas nepildīja ar kreditoriem saskaņoto pasākumu plānu tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros.

Торжественное открытие магазина Dzintars на территории центра отдыха Lido - Sputnik Latvija
"Dzintara" administrators tiesā cenšas atņemt Gerčikovam preču zīmes

Neskaitot to, uzņēmums nesniedza sadarbības līgumus vai kaut kādus citus dokumentus, kuri apliecinātu "Dzintara" spējas izpildīt tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu. Uzņēmums neizpildīja arī virkni normatīvo aktu prasību.

Sakarā ar visiem šiem apstākļiem tiesa bija spiesta konstatēt uzņēmuma maksātnespējas pazīmes.

Tiesas pārstāve Viktorija Mežance paskaidroja, ka galvenais uzņēmuma kreditors bija Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš nepiekrita jaunajām izmaiņām "Dzintara" tiesiskās aizsardzības pasākumu plānā pērnā gada septembrī. Iesniegumu par "Dzintara" maksātnespēju tiesa saņēma 2019. gada oktobrī.

"Dzintars" piedzīvoja finanšu grūtības pēc 2008. un 2014. gada krīzēm, kad tradicionālie noieta tirgi samazinājās, kas noveda pie pārdošanas apjomu krituma un apgrozāmo līdzekļu trūkuma, kā dēļ uzņēmumam uzkrājās parādi.

Ilggadējais Latvijas kosmētikas fabrikas "Dzintars" vadītājs Iļja Gerčikovs Sputnik Latvija intervijā paziņoja, ka grasās atjaunot produkcijas ražošanu – dažas dienas pirms uzņēmuma bankrota Gerčikovs piereģistrēja firmu "Dzintars Beauty". Pēc Gerčikova sacītā, jaunais uzņēmums ražos visu to labāko, kas bija "Dzintaram".

Ziņu lente
0