Rinkēvičs pastāstīja, cik vīzu Latvija ir izsniegusi baltkrievu opozicionāriem

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasУчастники митинга оппозиции на площади Независимости в Минске
Участники митинга оппозиции на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dotajā brīdī Latvijas valdība ir piešķīrusi 200 000 eiro baltkrievu opozicionāru ārstēšanai un žurnālistu un dažādu Baltkrievijas sabiedrības grupu atbalstam, tāpat Rīga izskata prasības par politiskā patvēruma piešķiršanu.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Latvija ir izsniegusi 57 vīzas personām, kuras var tikt pakļautas politiskai vajāšanai Baltkrievijā, paziņoja RigaTV24 ēterā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Tāpat Latvijas diplomāts pastāstīja, ka dotajā brīdī valdība ir piešķīrusi 200 tūkstošus eiro Baltkrievijas opozicionāru ārstēšanai Baltijas valsts medicīnas iestādēs un žurnālistu un dažādu Baltkrievijas sabiedrības grupu atbalstam. Tāpat Latvija izskata pieteikumus politiskā patvēruma piešķiršanai.

Runājot par Eiropas Savienības sankciju ieviešanu attiecībā pret Baltkrievijas amatpersonām, Rinkēvičs paziņoja, ka šis jautājums, visticamāk, tiks atrisināts līdz 21. septembrim, kad notiks nākamā ES Ārlietu padomes sēde. Viņš paziņoja, ka starp ES nav domstarpību attiecībā uz sankciju ieviešanu attiecībā pret Baltkrievijas varasiestāžu pārstāvjiem.

Участники акции протеста на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Latvija bez maksas mācīs baltkrievu jauniešiem polittehnoloģijas pamatus

​Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsifikāciju. Saraksts pagaidām tiek saskaņots ES Padomē. Eiropas Savienība grasās sniegt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem, kā arī cilvēkiem, kuri cietuši no Baltkrievijas kārtības sargu izdarībām.

Baltijas valstis rosināja sava saraksta saskaņošanu ar personām, pret kurām ieviesīs sankcijas, tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Saraksts tika paziņots 31. augustā.

Ziņu lente
0