Saeima nobalsoja par priekšvēlēšanu aģitāciju tikai latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovПредвыборный плакат Олега Бурова и Аллы Штолцере ("Честь служить Риге")
Предвыборный плакат Олега Бурова и Аллы Штолцере (Честь служить Риге) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima iesniedza komisijai likumprojektu par priekšvēlēšanu aģitācijas ne valsts valodā aizliegšanu, taču juristi brīdina par sekām un draud ar tiesvedībām.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Nacionālā apvienība kārtējo reizi cenšas aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju jebkurā citā valodā, izņemot latviešu.

Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Petropavlovskis: aģitācijas aizliegums krievu valodā Latvijā sašķīdīs pret vārda brīvību

Visa aģitācija televīzijā, radio, presē, Internetā un publiskajās vietās būs jāveic tikai latviešu valodā, savukārt par likuma neievērošanu tiks nozīmēts naudas sods.

Pēc Nacionālās apvienības domām, šiem grozījumiem jābūt attiecināmiem uz pašvaldību vēlēšanām, Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, lai paplašinātu latviešu valodas izmantošanas iespējas priekšvēlēšanu reklāmā.

Šodien Saeima izskatīja šo iniciatīvu un atbalstīja to. Lai bloķētu likumprojekta iesniegšanu komisijai, nepietika vien dažas balsis – 47 deputāti nobalsoja par, 43 – pret. Taču likumprojekta izskatīšana ir pašā ceļa sākumā, priekšā vēl ir trīs lasījumi.

Tomēr Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Iesalnieks jau publicējis līksmojošu repliku Twitter.

"Saeima (pret balsojot Saskaņai, A/Par, KPV) nodod komisijām Nacionālās apvienības izstrādāto likumprojektu, kas noteiktu, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir veicama tikai valsts valodā. Latviešu valoda ir VISU Latvijas pilsoņu savstarpējās saziņas valoda!" uzrakstīja Iesalnieks, pievienojot tvītam hipersaiti uz likumprojektu.

​Pavisam cits viedoklis attiecībā uz to ir juristam, Eiropas tiesību speciālistam un Eiropas Parlamenta frakcijas "Zaļie"/Eiropas Brīvā alianse padomdevējam Aleksejam Dimitrovam, kurš uzskata, ka šie piedāvājumi absolūti neatbilst starptautiskajām tiesībām.

"Šodien Latvijas parlaments pieņēma lēmumu uzsākt likumprojekta izskatīšanu, kurš aizliedz priekšvēlēšanu aģitāciju citās valodās, izņemot latviešu.

Nepieņemams vārda brīvības pārkāpums – kā tas ir apstiprināts Eiropas Cilvēktiesību tiesā Şükran Aydın and Others vs. Turkey lietā. Sevišķi problemātiska valstī, kur 28% pilsoņu pieder pie etniskajām minoritātēm, savukārt citu ES dalībvalstu pilsoņiem ir balsstiesības.

Ceru, ka likumu, tā pieņemšanas gadījumā, atcels Konstitūcijas tiesa," atzīmēja Aleksejs Dimitrovs Facebook.

Atgādināsim, ka tas jau nav pirmais Nacionālās apvienības mēģinājums izvilkt cauri likumu par priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegšanu ne valsts valodā – ar šādu ierosinājumu viņi uzstājās 2018. gadā, pirms 13. Saeimas vēlēšanām.

Iniciatīva pat izgāja pirmo lasījumu Saeimā, un projekts tika iesniegts Saeimas Valsts un pašvaldību pārvaldes komisijai. Taču tālāk grozījumi netika, un gandrīz divu gadu garumā par tiem neviens neatcerējās.

Ziņu lente
0