"Jaunie laiki": rīdziniekus šokējusi koku izciršana "Marsa parkā"

© Sputnik / Sergey MelkonovАктивисты проводят пикет против строительства здания СГБ на месте бывшего велотрека Mars
Активисты проводят пикет против строительства здания СГБ на месте бывшего велотрека Mars - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām pārmaiņas sākās nekavējoties – "Marsa" velotrekā ieradušies ļaudis ar zāģiem.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Rīga vēl nav paspējusi atgūties no priekšvēlēšanu maratona, bet galvaspilsētu jau satricina notikumi bijušā velotreka "Marss" vietā – parkā pēkšņi sākusies koku izciršana.

Vairāk nekā desmit gadus velotreka teritoriju ieskāva žogs, tā stāvēja tukša. Tomēr nesen Teikas iedzīvotāji uzzināja, ka "Valsts nekustamie īpašumi" plāno būvēt te Valsts drošības dienesta ēku un tāpēc koki tiks izcirsti.

Pirmdienas rītā, precīzi dienu pēc Rīgas domes vēlēšanām parkā parādījās cilvēki ar speciālo tehniku un sāka izcirst kokus. Rīdzinieki šo ziņu uztvēra kā spļāvienu sejā, lai arī daudzi atzīst, ka cīņa par parku bija zaudēta jau pašā sākumā. Tomēr sociālajos tīklos sākās sašutuma vētra.

"Šim ir tikai viens nosaukums - morāli kropļi! Kāda sakritība, ka dienu pēc vēlēšanām sāk zāģēt kokus Marsa parka," bija sašutis Viesturs.

​​"Šādi jau izskatās Marsa parkā. Ļoti gribas zināt konkrētu vārdu un uzvārdu cilvēkam, kurš atdeva rīkojumu tieši dienu pēc vēlēšanām sākt zāģēšanu. Tauta sametīsies un pieminekli uzcels, lai nekad viņa vārdu neaizmirstu," viņš piebilda.

​​"Manuprāt, mums ar Latviju vajag tikt skaidrībā, pirms baltkrieviem palīdzēt," ieteicās Ivars.

​​"Tas, kas notiek Marsa parkā - ir amorālākā rīcība no "Attīstībai/Par!" un "Progresīvie" puses - kādu vien varētu vēlēties. Pašiem MK ir vides ministrs, pašiem RD izpilddirektore. Tas viss notikt ar viņu atbalstu! Divkosības paraugstunda," sašutis Latvijas zaļās partijas priekšsēdētājs Edgars Tavars (starp citu, šis politiskais spēks nobalsoja par VDD ēkas būvi parka vietā – red.)

​​"Bija bažas, ka pēc Rīgas domes vēlēšanām tas notiks... Šodien sāka zāģēt "Marsa parka" kokus. Tā ir ļoti skumja diena visiem parka aktīvistiem un pilsoniskajai sabiedrībai, kuri ilgstoši cīnījās par koku un kultūrvēsturiskās vietas saglabāšanu," uzskata komentētājs ar lietotājvārdu Spunde.

​​"Marsa parks, piedod!" piebilda Spunde.

​​Emocionālu diskusiju izraisīja arī video, kurā redzams policijas mēģinājums aizturēt aktīvistus, kuri pūlējās nepieļaut koku pēkšņo izciršanu. 

"Šogad bija daudz iespēju redzēt policijas darbu asu protestu laikā ASV, Krievijā, Francijā, pēdējās dienās arī Vācijā un Baltkrievijā. Varam salīdzināt ar šo nelielo incidentu. Kāda tad būs reakcija, ja sabiedrība reiz nolems protestēt par kādu asu lokālu politisku problēmu?" lauzīja galvu pasniedzējs un pētnieks Mārtiņš Pričins.

​Daži incidentā saskata par zināmu sazvērestības teoriju.

"Tā ažiotāža ap iepriekš pat nedzirdētā "Marsa parka" kokiem ir daļa no kaut kāda velnišķīga plāna? Vispirms par nelgām tiek padarīts KNAB, tagad tiek dēmonizēts VDD," versiju izteica publicists Māris Luste.

​​"Kādiem jābūt morāliem kropļiem, lai vērstos pret VDD, aizsedzoties ar kokiem, kurus Latvijā katru dienu nozāģē legāli un nelegāli hektāriem. Cik Rīgā koku alejas nav nozāģētas, klusums, bet uzbrukt valsts drošībai pirmie. Noderīgie idioti..." Valsts drošības dienestu nolēma aizstāvēt patriotiskā motokluba "Dieva Suņi" pārstāvji.

​​"Jaunie laiki Rīgā sākušies. Jautājums - kurš deva šo komandu? Atgādinu, ka pilsētu pārvalda 3 pārvaldnieki vai komendanti (neatminos, kā viņus precīzi sauc)," uzskata jurists Aivars Borovkovs.

​​"Vai jāpaspēj izcirst, pirms apstiprina Rīgas jauno vadību?" pieļāva arhitekts Reinis Liepiņš.

​​Tomēr asāko diskusiju raisīja "Baltic Centre for Media Excellence" izpilddirektores Guntas Slogas publikācija – pēc viņas domām, VDD attieksme pret sabiedrību nes negatīvas sekas.

"Šie video ir sekas VDD arogantajai attieksmei pret sabiedrību. Tā vietā, lai meklētu risinājumus (ok, koki nav glābjami, iestādīsim citur pilsētā 3x vairāk, sakopsim citu apkaimes stūri etc.), tiek kāpts uz aizvien lielākiem PR grābekļiem," sprieda Sloga, komentējot Ingmāra Pūķa video, kurā kritizētas policijas darbības. 

​​"Specdienestiem būtu jābūt svarīgi tam, vai sabiedrība tiem uzticas. Šī tagad ilgi būs pirmā asociācija, domājot par šo iestādi. Neesmu pārliecināta, ka sabeigts publiskais tēls patiešām bija jaunās ēkas vērts," viņai piekrita politoloģe Iveta Kažoka.

​​Jāpiebilst, ka pērnā gada decembrī vietnē Manasbalss.lv parādījās petīcija, kuras autori aicināja apturēt koku izciršanu un iekārtot velotreka vietā parku. Rekordīsā laikā petīcija savāca vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu, un to bija plānots nodot izskatīšanai Saeimā.

Taču VDD paziņoja, ka šajā vietā būs dienesta jaunā ēka. Ministru kabinets jau 2008. gadā pieņēma lēmumu par jaunas ēkas būvdarbiem VDD vajadzībām, taču finanšu krīzes dēļ būvdarbi tika atlikti.

Patlaban VDD rīcībā esošās telpas savu jau nokalpojušas un drīz būs nepiemērotas valsts noslēpuma un ES un NATO slepenās informācijas glabāšanai. Iestādei steidzami vajadzīga jauna ēka.

Līdz šim VDD nevarēja publiskot informāciju par būvdarbiem, lai nepārkāptu likumu par valsts noslēpumu, taču populārās petīcijas dēļ tika pieņemts lēmums daļu datu atslepenot.

Ziņu lente
0