Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk gūst traumas CSNg ar elektriskajiem skrejriteņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovКрасная дорожка Рижского бала. Гость прибывает на электросамакате
Красная дорожка Рижского бала. Гость прибывает на электросамакате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Traumatologi brīdina, ka elektriskie skrejriteņi var būt bīstami gan tiem, kas tos vada, gan gājējiem.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Katru nedēļu vairāki desmiti Latvijas iedzīvotāju gūst traumas, braucot ar elektriskajiem skrejriteņiem, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Пункт проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Tikai pēc 14 gadu vecuma: bērniem aizliegs izmantot elektriskos skrejriteņus

Elektriskie skrejriteņi attīsta vērā ņemamu ātrumu, taču mazo riepu dēļ tie ir visnotaļ nestabili, tādēļ traumu var gūt, pat ja iebrauc nelielā bedrē.

Aptuveni 10-20 pacientu katru nedēļu nonāk ar traumām, kas ir gūtas braucot ar elektrisko skrejriteni, un aptuveni tikpat daudz pacientu saka, ka ir guvuši traumas, kad viņiem kāds uzbraucis virsū ar to. Riska zonā ir vīrieši vecumā no 35 līdz 40 gadiem, kuri nereti atrodas alkohola reibuma stāvoklī.

"Traumas ir patiešām smagas. Es palūdzu uzņemšanas nodaļu sagatavot nelielu atskaiti par pagājušo nedēļu. Tie ir 16 traumu gadījumi. Bet tie ir tikai tie, kas paši ir atzinušies, ka viņi šo skuteri vadīja. Un deviņi no tiem ir vērā ņemami lūzumi, kas prasa ilgstošu ārstēšanu, pat ķirurģisku ārstēšanu," saka Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš.

Saskaņā ar policijas datiem, līdz šī gada 21. augustam reģistrēti 52 CSNg ar elektriskajiem skrejriteņiem, ievainojumus guvuši 40 cilvēki.

Пункты проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Krapsis: elektriskie skrejriteņi iedzinuši stūrī gājējus

Saeimas Tautsaimniecības komisijas izskatīšanai iesniegti likuma grozījumi, saskaņā ar kuriem elektrisko skrejriteni atzīs par transportlīdzekli, kura ātrums nedrīkst pārsniegt 25 km/h un kuru vadīt drīkstēs tikai no 14 gadu vecuma.

"Ar šādu braucamrīku pa brauktuvi varēs braukt tikai tur, kur ir atļautais ātrums 50 km/h. Visur citur, protams, var izmantot velosipēdiem paredzēto infrastruktūru. Un tiks pielīdzināts velosipēda lietošanai, jau šobrīd velosipēda vadītājam ir paredzēta administratīva atbildība par braucamrīka lietošanu alkohola iespaidā 34 soda naudas vienības," skaidro Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.

Saeima varētu izskatīt grozījumus pirmajā lasījumā jau septembrī.

Ziņu lente
0