Rinkēvičs: Latvija nevar atzīt Tihanovskas uzvaru vēlēšanās Baltkrievijā

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasМирная акция протеста в Беларуси
Мирная акция протеста в Беларуси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tihanovsku nav iespējams atzīt par uzvarētāju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, neviens nevar pateikt, kāds bija reālais balsu izkārtojums, paziņoja Edgars Rinkēvičs.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Latvijas ĀM neredz iespēju atzīt Svetlanas Tihanovskas uzvaru Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, ir tikai nepierādīti paziņojumi par falsifikācijām, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" intervijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvijas ĀM vadītājs atzīmēja, ka Rīga uzmanīgi seko līdzi notiekošajam Baltkrievijā, analizē situāciju ar kolēģiem no citām valstīm un izstrādā sankciju sarakstu, kurā var tikt iekļauti Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas un spēka struktūru pārstāvji.

Pēc ĀM vadītāja domām, ātri atrisināt situāciju nav iespējams, turklāt neviens no malas neko nevar izdarīt Baltkrievijā – tikai pati Baltkrievijas sabiedrība.

"Ne Maskavā, ne Parīzē, ne Rīgā to nelems, to lems Minskā, Gomeļā, Brestā. Mums vienkārši jāizdara viss, varbūt arī sadarbojoties ar Krieviju, ja tā ir gatava konstruktīvi iesaistīties vēlēšanu principu ievērošanā," uzsvēra ministrs.

Otro prezidenta amata kandidāti – Svetlanu Tihanovsku – dotajā brīdī nav iespējams atzīt par uzvarētāju, jo ir saņemtas tikai ziņas par masveida falsifikācijām, sacīja Rinkēvičs.

Latvijas ministrs atzīmēja, ka dažu valstu līderi nolēmuši runāt par situāciju Baltkrievijā ar Krieviju, taču Rinkēvičs uzskata, ka viņi velta nepietiekamu uzmanību pašai Minskai. Šobrīd viņam rodas iespaids, ka ar situācijas risināšanu nodarbojas visi, izņemot pašu Minsku.

Runājot par ES sadarbību ar Krieviju Baltkrievijas jautājumā, pēc Rinkēviča domām, tā ir iespējama, ja Maskava ir gatava konstruktīvi piedalīties iespējamo jauno Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rīkošanā. Kā tas saskaņojas ar pozīciju par neiejaukšanos Baltkrievijas iekšlietās, Rinkēvičs nepaskaidroja.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Ģirģens piedāvāja IT kompānijām no Baltkrievijas pārvākties uz Latviju

Tāpat ministrs paziņoja, ka, viņaprāt, Krievijai nav izdevīgi ievest karaspēkus Baltkrievijā un nostādīt pilsoņus vienu pret otru, ar to acīmredzot domājot neseno Aleksandra Lukašenko un Vladimira Putina telefonsarunu par iespējamās palīdzības jautājumu KDLO un Savienības valsts ietvaros.

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, divi cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņu un pielietot spēka metodes.

Ziņu lente
0