Lakstu puve un kaprīzais laiks kaitē ražai: vai augs kartupeļu cenas valstī

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasСбор урожая картофеля
Сбор урожая картофеля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad kartupeļu lauki Latvijā cieš gan mainīgo laikapstākļu, gan lakstu puves un Kolorādo vaboles dēļ. Kā tas ietekmēs kartupeļu cenas?

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Izteikto sausuma un mitruma periodu dēļ šogad nav gaidāma tāda kartupeļu rekordraža kā agrākajos gados, stāsta TV3. Daļa kartupeļu vairs nav derīga tirdzniecībai.

Уборка подсолнечника в Челябинской области - Sputnik Latvija
Speciālists: ja svelme saglabāsies, Latvija var palikt bez ražas

"Laikapstākļu ietekmē bumbuļu skaits nav tik liels, kā varbūt gribētos," norāda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Arī lakstu puve šogad ir jūtamāka nekā agrāk. Valsts augu aizsardzības dienesta dati liecina, ka sliktākā situācija ir Latgalē, kur inficēti 60% apstādījumu, atsevišķos laukos pat 90%. Zemgalē slimības izplatība tiek vērtēta 36% apmērā. Infekcija var samazināt ražu uz pusi.

"Jau inficēti kartupeļi tiek iestādīti. Tālāk šī sēnīšu infekcija attīstās uz stublāju, uz lapām parādās plankumi, laksti nobrūnē. Tad, kad uznāk nokrišņi, tad sporas no lapām ieskalojas augsnē, sasniedz bumbuļus, un tur arī bumbuļi inficējas," atklāja Valsts augu aizsardzības dienesta eksperte Evelīna Freimane.

Cena neizaugs

Tas, ka raža šogad nedaudz sliktāka nekā pērn, nenozīmē, ka cena būs augstāka, jo vietējiem kartupeļu audzētājiem nākas ļoti sīvi konkurēt ar importa kartupeļiem no Polijas. Pie tam cenu diktē nevis zemnieks, bet gan lielās uzpircēju bāzes.

"Ja tu gribi pārdot to kartupeli, tev nosaka cenu. Tev jāpārdod par tādu cenu, kā viņš iepērk," uzsvēra Kraukle.

Viņa atzīmēja, ka lielās saimniecības samazina kartupeļu lauku platības.

Selekcijas brīnums

Ar dažādām slimībām, kas apdraud kartupeļus, palīdz cīnīties selekcionāri. Piemēram, tagad Latvijā pieejamas vismaz trīs jaunas šķirnes, kam nekaitē lakstu puve un citas kaites.

Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji neiet strādāt uz lauka par 900 eiro: zemnieki uztraucas par ražu

"Var teikt, ka ir jau trešais gads, kad var kaut ko izvēlēties. Jaunās paaudzes kartupeļi, pietiekami ražīgi un pilnībā izaug aizsardzībā pret lakstu puvi," konstatēja zemnieku saimniecības "Kalnāres" īpašnieks Ilgvars Krūmiņš.

Tiesa, no Kolorādo vabolēm selekcija neglābj.

"Neteikšu, ka ir nopostīti visi lauki, bet ir stipri vairāk nekā iepriekšējos gados," konstatēja Kraukle.

Pie tam tagad ierobežojas Kolorādo vaboļu apkarošanas iespējas, jo Eiropas Savienībā pakāpeniski aizliedz izmantot dažas vielas augu apstrādei, bet pieejamās alternatīvas neesot efektīvas.

Ziņu lente
0