Veselības ministrija vēlas slēgt 37% Latvijas aptieku

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasРабота аптеки
Работа аптеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija uzskata par problēmu lielo aptieku tīklu dominēšanu, kuri izstumj no zāļu tirgus vientuļās aptiekas un mazos tīklus, turklāt Latvijā ir daudz aptieku, taču nepietiek farmaceitu.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Farmaceitisko pakalpojumu efektivitātes nodrošināšanai Latvijā pietiek ar 480 aptiekā, tikmēr šobrīd to skaits ir 766. Veselības ministrija piedāvā pārskatīt aptieku darbības kritēriju, vēsta LSM.

Врач скорой помощи - Sputnik Latvija
Ministra Linkaita sūdzības apstiprinājās: traumatoloģijā cilvēki gaida pa sešām stundām

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) datiem, farmaceitu skaits uz katriem 100 tūkstošiem iedzīvotāju vidēji ir tāds pats kā pārējās ESAO valstīs, savukārt aptieku skaits – par 44% lielāks. Aptieku vairāk, bet farmaceitu pieejamība pacientiem tajās ir zemāka – pēc Veselības ministrijas domām, pastāv risks, ka dēļ tā farmaceitiskie pakalpojumi būs mazāk kvalitatīvi.

Turklāt pieaug aptieku skaits, kuras pieder lieliem zāļu vairumtirdzniecības piegādātājiem. Lielo aptieku tīklu izaugsme, aiz kuriem stāv vairumtirgotāji, notiek uz individuālo aptieku un mazo tīklu skaita samazināšanās rēķina. Rezultātā konkurence pazeminās. Tādēļ Veselības ministrija, plānojot pārskatīt aptieku izvietojuma kritērijus, uzstāda sev sekojošus mērķus:

  • stimulēt kvalitatīvas farmaceitiskās apkalpošanas pieejamību iedzīvotājiem;
  • nodrošināt vienveidīgu un racionālu aptieku izvietojumu valsts teritorijā;
  • samazināt risku, ka strādāt gribošās individuālās aptiekas iekļaujas lielajos aptieku tīklos;
  • novērst praksi, kad tirgus dalībnieki pateicoties manipulācijām iegūst priekšrocības savu komercinterešu īstenošanai.

Врач-нарколог, суггестолог, магистр социальной психологии Борис Фальков - Sputnik Latvija
Narkologs izsmēja plānus ierobežot odekolona pārdošanu Latvijā
Darbs pie aptieku darba kritēriju pārskatīšanas tika uzsākts jau pērn, kā rezultātā Veselības ministrija izstrādāja Ministru kabineta noteikumu grozījumus. Tajos teikts, ka turpmāk apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 cilvēku varēs izvietot tikai vienu aptieku. Pašreizējie noteikumi atļauj divas.

Saskaņā ar Veselības ministrijas novērojumiem, šāda prakse "neattaisnoja sevi kā konkurenci un farmaceitisko pakalpojumu kvalitāti veicinoša sistēma". Sistēmas maiņas mērķis ir mudināt jaunos farmaceitus atvērt savas aptiekas laukos un veicināt tirgus dalībnieku skaita palielinājumu un konkurences izaugsmi.

Turklāt turpmāk, lai atvērtu aptieku tur, kur jau ir citas aptiekas, jaunu būs atļauts izvietot ne tuvāk par 500 metriem no citām. Uz individuālajiem farmaceitiem – aptieku īpašniekiem šī prasība neizplatīsies. Paliks iespējama arī aptiekas atvēršana liela tirdzniecības centra telpās, ja mazāk nekā 500 metru attālumā atrodas cita aptieka – lielākai patērētāju ērtībai. Tāds pats izņēmums paredzēts slimnīcu teritorijām, taču tur katrs īpašnieks drīkstēs izvietot tikai vienu aptieku.

Ziņu lente
0