Pie Baltkrievijas vēstniecības sienām Rīgā notika baltkrievu protestētāju atbalsta akcija

© Sergey MelkonovВ Риге прошла акция в поддержку протестующих в Беларуси.
В Риге прошла акция в поддержку протестующих в Беларуси. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki simti cilvēku izgāja pie Baltkrievijas vēstniecības Latvijas galvaspilsētā, lai atbalstītu protestu dalībnieku, kuri ieskāva Baltkrieviju pēc prezidenta vēlēšanām.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Vakar vakarā Latvijas iedzīvotāji ieradās pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā ar Baltkrievijas Republikas protestētāju atbalsta akciju.

Mītiņā sapulcējās ap 400 cilvēkiem. Visi skandēja "Brīvību baltkrieviem". Akcijas dalībnieku rokās bija plakāti ar lozungiem: "Žive Belarus" (no baltkr. val. "Lai dzīvo Baltkrievija"), "Baltkrievija ir pelnījusi brīvību", "Patiesību nenoslēpsi ieslodzīto pārvadāšanas mašīnās".

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgā notika Baltkrievijas protestētāju atbalsta akcija
Pie Baltkrievijas vēstniecības sienām Rīgā notika baltkrievu protestētāju atbalsta akcija - Sputnik Latvija
Rīgā notika Baltkrievijas protestētāju atbalsta akcija

Interesanti, ka viens no mītiņa rīkotājiem ir Latvijas politiķis Dainis Īvāns – cilvēks, kurš būtībā ir vainīgs pie tā, ka Latvijā joprojām pastāv nedemokrātiskais nepilsoņu institūts.

Īvāns pats personīgi uzstājās akcijā, aicinot ieviest personālas sankcijas pret ievēlēto Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Tāpat mītiņa piedalījās Eiropas Parlamenta politiķe Sandra Kalniete. Viņa paziņoja, ka eirodeputāti jau ir pieņēmuši lēmumu pieprasīt Lukašenko paskaidrot vēlēšanu rezultātus un spēka pielietošanas akcijas pret opozīciju.

Neiztika arī bez Ukrainas pieminēšanas. Viņa salīdzināja Baltkrievijas speciālo uzdevumu vienību "Alfa" ar Ukrainas "Berkut", kuru pēc 2014. gada Maidana Kijevā demokrātiskā sabiedrība atzina par vainīgiem kriminālnoziegumos.

Taču ir vērts atzīmēt, ka Latvijas parlamentā nav izskanējusi neviena piezīme attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem Baltkrievijā. Un Latvija, kā zināms, vēl pirms prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, savlaicīgi gatavojās Lukašenko vizītei septembrī Baltkrievijas līdera statusā.

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovRīgā notika Baltkrievijas protestētāju atbalsta akcija
Pie Baltkrievijas vēstniecības sienām Rīgā notika baltkrievu protestētāju atbalsta akcija - Sputnik Latvija
Rīgā notika Baltkrievijas protestētāju atbalsta akcija

Atgādināsim, ka svētdien, 9. augustā, Baltkrievijas Republikā notika prezidenta vēlēšanas. Saskaņā ar precizētajiem CVK datiem, esošais prezidents Aleksandrs Lukašenko ieguva 80,08% balsu. Viņš vada valsti vairāk nekā 26 gadus. Otrajā vietā ir Svetlana Tihanovska ar 10,09%.

Svētdienas vakarā vairākās Baltkrievijas pilsētās sākās masveida nesankcionētas protesta akcijas, kuru rezultātā tika aizturēti 3000 cilvēku, cietuši aptuveni 100 cilvēku. Protesti dažādās Baltkrievijas pilsētās turpinās joprojām.

Ziņu lente
0