Eiropas nozīmes biotops: Gaujas nacionālajā parkā vēlas izcirst kokus

© Kévin VeauРека Гауя
Река Гауя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Āraišu baznīca grasās pārdot aptuveni 2 hektārus savu zemes īpašumu, lai par saņemto naudu restaurētu ēku un atjaunotu ērģeles.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Gaujas nacionālā parka teritorijā plānots izcirst vairāk nekā 330 kokus. Šāds solis esot nepieciešams, lai pirms pārdošanas savestu kārtībā ozolu mežu, kurš ir Eiropas nozīmes biotops. Taču visu šo koku liktenis pagaidām nav izlemts, paziņoja Dabas aizsardzības pārvaldē, kas ir atbildīga par dabas ainavas saglabāšana, raksta Lsm.lv.

"Mēs pat saskaitījām – 168 koki, kas ir diametrā no 18 centimetriem līdz 60 centimetriem. Te ir kļavas, gobas, arī ozoli, apses. Tāda daudzveidība. Mēs atrodamies nacionālā parka teritorijā. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka šī ir tāda aizsargājama kultūrainava, ar kuru jārīkojas uzmanīgi," pastāstīja arhitekts Andrejs Ģelzis.

Daļēji aizaugusī parka teritorija pieder Āraišu baznīcai. Tur paziņoja, ka pašlaik plāno izcirst aptuveni 330 kokus ar mērķis ozolu meža atēnošana, jo līdz šim to neviens nav kopis. Visi darbi jau ir saskaņoti ar speciālistiem.

Грибы на продовольственной ярмарке - Sputnik Latvija
Rīgas tirgū sēnēm uzskrūvē cenas! Iedzīvotāji skrien uz mežu lasīt pa 170 baravikām

Pēc tam, kad visi teritorijas sakopšanas darbi tiks pabeigti, 2 hektārus zemes tajā apgabalā grasās pārdot.

Baznīcā paskaidroja, ka zemesgabala pārdošana ir nepieciešama baznīcas vajadzībām: ir jāatjauno ērģeles un jāpabeidz grīdas rekonstrukcijas darbi.

"Mums pašiem kāda pievienotā vērtība ir jāiegulda. Domāju, ka īpašuma vērtība tikai celtos. Ja jaunais potenciālais īpašnieks to raudzītu kā sakoptu teritoriju, viņam būtu vieglāk atkal realizēt savus plānus. Vērtēju, ka mēs neko kriminālu šeit nedarām. Mēs zinām likumdošanas prasības un cenšamies pildīt. Šobrīd viss atrodas procesā," atzīmēja Āraišu baznīcas draudzes priekšnieks Jānis Sietiņsons.

Baznīcā atzīmēja, ka pārdodamā zemesgabala atrašanās Gaujas nacionālā parka kultūrvēsturiskās zonas teritorijā neuzliek pilnu aizliegumu saimnieciskajai darbībai. Arī Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka cirst kokus šajā vietā nav aizliegts. Savukārt izcirst apaugumu šajā vietā ir pat nepieciešams. Vienīgā lieta, kas ir jāatrisina, - izcirst visus augus, kurus atzīmējuši baznīcas pārstāvji, jeb daļu no tiem.

"Mūsu speciālisti izvērtēs to, vai tur ir pareizi atzīmēti koki, vai tā darbība atbilst, vai sertificētais eksperts ir pareizi to vērtējis, kā tur vajadzētu apsaimniekot. Tas viss vēl būs vērtēšanas procesā, neviens vēl nav sniedzis atbildi," atzīmēja Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas pārstāvis Jānis Bušs.

Ziņu lente
0