Latvijas cerības uz pakalpojumu eksportu sabrukušas. Lietuva panākusi izrāvienu

© Sputnik / Евгений Карасев / Pāriet pie mediju bankasРабота склада временного хранения
Работа склада временного хранения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 2018.-2019. gados sākās dzelzceļa pārvadājumu un finansiālo pakalpojumu apjoma samazināšanās, koronavīrusa radītās krīzes dēļ iestājās lejupslīde aviācijā un tūrismā. Rezultātā Latvija ievērojami atpalikusi pakalpojumu eksporta jomā Baltijas valstu vidū.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik, Jūlija Granta. Latvija kļuvusi par autsaideru pakalpojumu eksporta jomā Baltijas valstu vidū. 20 gadu laikā kopš 2000. gada tas palielināts tikai līdz 18,5% IKP, un vidējo pozīciju ieņēmusi Lietuva. Saskaņā ar Eurostat datiem, līdera vietā joprojām ir Igaunija, kam pakalpojumu eksports ienes ceturto daļu IKP. Tai pietuvojusies Lietuva, kas laikā no 2007.-2008. gada palielinājusi pakalpojumu eksporta daļu IKP 2,5 reizes.

Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts Jānis Hermanis Baltijas sacensību skumjos rezultātus skaidro ar to, ka jau 2018.-2019. gados sākās dzelzceļa pārvadājumu un finansiālo pakalpojumu apjoma samazināšanās, koronavīrusa radītās krīzes dēļ iestājās lejupslīde aviācijā un tūrismā. Interesanti, ka informācijas tehnoloģijas, ko Latvijas politiķi uzskata par nākotnes uzplaukuma pamatu, patiesībā attīsta Lietuva: tā apsteigusi ne tikai Latviju, bet arī Igauniju no informācijas un sakaru pakalpojumu viedokļa starptautiskajā tirgū.

​Sauszemes transporta pārvadājumi Lietuvā pēdējos 10 gados auguši četrkārt. Tas ir ne tikai Klaipēdas jūras ostas mērķtiecīgas attīstības rezultāts, kas 2020. gada janvārī informēja par investīciju programmas jaunu posmu 350 miljonu eiro apmērā tuvākajos četros gados.

Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Bet kas būs ar 2% no IKP? Pabriks pārdzīvo, ka krīze nogalēs Latvijas aizsardzības nozari

"Klaipēda kļuvusi par lielāko konteineru apstrādes centru Baltijas valstīs, konkurējot ar Roterdamu un Hamburgu, - paskaidroja "A&A Logistic" projektu vadītājs Dmitrijs Trunovs. – Lietuviešiem nav konkurentu kombinēto kravu apstrādē: pieņemot konteinerus no Ķīnas un citiem reģioniem, viņi nodrošina kravu efektīvu dekonsolidāciju un nosūtīšanu gala patērētājiem. Lietuvai ir lielākais automašīnu parks Baltijas valstīs, kam pēdējos gados pievienojušies autopārvadātāji no Ukrainas. Arī mūsu kompānija izmanto Lietuvas pakalpojumus, jo tas ir izdevīgi."

Statistikas dati rāda, ka pakalpojumu eksporta jomā Igaunija pēdējo 20 gadu laikā ir atdevusi pozīcijas, Latvija – faktiski stāvējusi uz vietas (16% IKP 2000. gadā), bet strādājusi tikai Lietuva. Un eksprezidentes Daļas Grībauskaites politiskā retorika, tāpat kā tagadējā prezidenta Gitana Nausēdas izlēcieni to nav ietekmējuši.

Ziņu lente
0