Draudi no austrumiem: rosina slēgt iebraukšanu Krievijas pilsoņiem ar uzturēšanās atļaujām

© Sputnik / Игорь МейденНа стыке границы России, Латвии и Беларуси
На стыке границы России, Латвии и Беларуси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc robežu atvēršanas Valsts policija ar grūtībām spēj kontrolēt ES pilsoņu iebraukšanu Latvijā – taču aizliegt iebraukt piedāvā Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem ar uzturēšanās atļaujām.

RĪGA, 11. jūlijs – Sputnik. Latvijas Ministru kabineta locekļi atraduši vainīgos Covid-19 saslimšanas gadījumu skaita kāpumā valstī – tie ir Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuri iebrauc Latvijā ar darba vīzām vai uzturēšanās atļaujām.

Vakar Ministru kabinets ārkārtas sēdē ieviesa virkni noteikumu ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību un novērst jaunus saslimšanas uzliesmojumus.

Savās idejās padalījās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība"), kurš nosauca Veselības ministrijas piedāvātos pasākumus par pārāk mīkstiem.

Viņš atgādināja par ievesto Covid-19 gadījumu statistiku, sevišķi no Krievijas un Baltkrievijas, kur saslimstība joprojām ir augsta. Pēc ministra sacītā, vairums šo valstu pilsoņu iebrauc Latvijā ar darba vīzām, piemēram 39% vīzu ir izsniegtas jūrniekiem. Daudzi iebrauc arī ar uzturēšanās atļaujām.

"Arī ārkārtējās situācijas laikā laidām Latvijā cilvēkus ar uzturēšanās atļaujām. Es neesmu pārliecināts, ka viņi nosēž divas nedēļas pašizolācijā," sacīja ministrs.

Pēc viņa sacītā, Latvijai ir jāpārskata uzturēšanās atļauju sistēma. Rinkēvičs piedāvāja izskatīt šo jautājumu valdības sēdē otrdien, 14. jūlijā.

Вице-президент Международной  ассоциации русскоязычных адвокатов Михаил Йоффе - Sputnik Latvija
Advokāts: Latvijai nepatīk emigranti no Krievijas, bet amerikāņi nebrauc

Viņam piebiedrojās arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

"Jādomā, kā kontrolēt valsts austrumu robežu, lai nebūtu jābrīnās, no kurienes nāk vīrusa pārnēsātāji. Jo vairāk aizsargāsim ārējo robežu, jo mazāk būs jāsēž mūsu cilvēkiem. Pāri sauszemes robežai tagad brauc simti cilvēku," teic zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs atzīmēja, ka šis jautājums ir jāskata Eiropas iebraukšanas atļauju politikas kontekstā.

Kopš jūnija KF drīkst pamest personas ar dubultpilsonību, uzturēšanās atļauju, kā arī ar speciālās vīzu kategorijām – ārstēšanās vai darba nolūkos.

Šonedēļ sociālajos tīklos parādījās stāsti par "krievvalodīgajiem" tūristiem Vecrīgā un Jūrmalā. Sociālo tīklu lietotāji apšaubīja to, ka "desmitiem tūkstošiem krievu un baltkrievu, kuri staigā pa Vecrīgu ar fotoaparātiem uz kakla", iebraukuši valstī ar uzturēšanās atļaujām.

Visiem, kas ierodas Latvijā no valstīm, kur uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir vairāk nekā 15 Covid-19 inficēšanās gadījumu, ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, taču Valsts policijā atzīst, ka kontrolēt iespējams tikai iebraukušos no Krievijas un Baltkrievijas – citu ES valstu pilsoņi ierodas valstī praktiski nekontrolēti.

Ziņu lente
0