Gapoņenko: rasu nekārtības ASV pamatīgi samulsinājušas Latvijas valdošo eliti

© Sputnik / Андрей ТатарчукМеждународная конференция по проблемам, рискам и вызовам нацизма в современной Европе
Международная конференция по проблемам, рискам и вызовам нацизма в современной Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība nekomentē nekārtības, jo nav iespējams prognozēt, kā situācija veidosies tālāk, uzskata tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko.

RĪGA, 7. jūlijs – Sputnik. Aizvadītajā nedēļā, piektdien prezidents Egils Levits un premjerministrs Krišjānis Kariņš nolika ziedus pie memoriāla Lielās Horālās sinagogas vietā Gogoļa ielā Rīgā. Svinīgais pasākums notika 1941. gada notikumu piemiņai, kad nacisti šajā sinagogā dzīvus sadedzināja vairāk nekā 500 ebrejus.

Jau sestdien Brāļu kapos Lestenē notika atvadas no bijušā SS leģionāra, publicista Visvalža Lāča, kurš piedalījās soda operācijās Otrā pasaules kara gados.

Eiropas pētījumu institūta prezidents, profesors, tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko intervijā Sputnik Lietuva paziņoja, ka pēc rasu nekārtību sākuma ASV valdošā elite "zaudējusi orientāciju telpā un laikā".

"No Vašingtonas nāk dažādu vektoru signāli, tāpēc (Latvijas valdība – red.) cenšas it kā orientēties gan uz vieniem, gan otriem. No vienas puses, it kā vajag pieminēt Holokausta upurus, lai arī ne īpaši gribas to darīt, bet no otras puses, ļoti gribas pieminēt nacistiskos noziedzniekus, tomēr bija manāms, ka bērēs augstākās amatpersonas nepiedalījās, tās vienīgi morāli atbalstīja visu to, kas bija saistīts ar Lāča bērēm," viņš teica.

Gapoņenko piebilda, ka Latvijas valdošā elite nekomentē rasu protestus Savienotajās Valstīs, jo nav skaidrs, kā situācija veidosies tālāk. Pēc viņa domām, tamlīdzīga neziņa var saglabāties vismaz līdz ASV prezidenta vēlēšanu beigām.

Ziņu lente
0