Sodīt "rasistus" un "antifašistus" Latvijā: Dombrava sašutis par Black Lives Matter

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai nevajadzētu sodīt arī vietējos ksenofobus, kuri pārāk daudz atļaujas deputāta neaizskaramības aizsegā? Jānim Dombravam atbildēja sociālo tīklu lasītāji.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava jau pauda savas domas par protestiem ar lozungu "Black Lives Matter" ASV un par to, kā uz to reaģē jaunieši Latvijā.

Savā lapā Facebook viņš klāstīja, ka nekāds rasisms ASV nav salīdzināms ar to, ko pārdzīvoja cilvēki Latvijā 90. gados, un mēģināja paskaidrot jauniešiem, cik grūti klājās tajos laikos. Pēc viņa domām – daudz sliktāk, nekā afroamerikāņiem ASV jebkad.

Tagad viņš nolēmis ar publikāciju Twitter pamudināt likumsargus Latvijā sodīt "visus vietējos rasistus, kuri uzsver melno dzīvību nozīmīgumu iepretim citām rasēm un atbalsta antifašistu īstenoto vardarbību". Acīmredzot, lai tie, kam jāsoda "visus vietējos rasistus" un nez kāpēc arī antifašistus, viņu labāk saprastu, Dombrava pat norādīja, ka jāizmanto Krimināllikuma 78. pants.

Latvijas Krimināllikuma 78. pants paredzēts "Par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu".

Te jāatgādina, ka šis pants inkriminēts tiesībsargam, profesoram Aleksandram Gapoņenko par publikācijām Facebook, tiesībsargam un sabiedriskajam darbiniekam Ilarionam Girsam par publikāciju vietnē illarion.lv. Latvijas specdienesti to mēģinājuši inkriminēt arī citiem aktīvistiem un tiesībsargiem.

Toties deputāts no Nacionālās apvienības Edvīns Šnore, kurš krievus nosauca par "utīm", nez kāpēc netika saukts pie atbildības saskaņā ar šo pantu. Pie atbildības nav saukts arī pats Dombrava, kurš ne vienu reizi vien pieķerts izlēcienos pret mazākumtautībām Latvijā.

Lasītāji savos komentāros nolēma Dombravam to atgādināt.

"Ņemot vērā negatīvo vēstures pieredzi ES valstīs, Latvijas tiesībsargājošām iestādēm būtu laicīgi jāsauc pie atbildības visus vietējos ksenofobus, arī tad, ja viņi ir ar Saeimas deputāta imunitāti, pēc Krimināllikuma 78., 149.2 un 150. panta," attrauca lasītājs ar lietotājvārdu "Sanita Jemberga".

​Jāpiebilst, ka Latvijas Krimināllikuma 149.1 pants paredz sodu par diskrimināciju rasu, nacionālās, etniskās vai reliģiskās piederības dēļ vai par cita veida diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Panta otrais punkts pauž: "Par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi valsts amatpersona vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas atbildīgs darbinieks, vai personu grupa vai ja tas izdarīts, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu."

Ziņu lente
0