Baltijas jūrā atrasti radioaktīvi izotopi

© Sputnik / Андрей БогдановБалтийское море, закат, Паланга
Балтийское море, закат, Паланга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Radioaktīvie izotopi cēzijs-134, cēzijs-137 un rutēnijs-103 nokļuvuši Baltijas jūrā, tomēr to daudzums ir tik mazs, ka nerada nekādus draudus.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Visaptverošā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas Sagatavošanas komisijas izpildsekretārs Lassina Zerbo savā lapā Twitter publicējis karti, kurā atzīmēts rajons, kurā konstatēti radioaktīvie izotopi cēzijs-134, cēzijs-137 un rutēnijs-103.

Norādītais rajons ietver Baltijas jūru, Eiropas ziemeļu daļu un reģionu Krievijas rietumos Sanktpēterburgas rajonā. Atzīmēts, ka izotopi atrasti 22.-23. jūnijā.

Pie tam cilvēku veselībai nekas nedraud, apliecināja L. Zerbo.

Iepriekš medijos parādījās informācija par to, ka jūnija sākumā Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas teritorijā atmosfērā bija fiksēta mazliet paaugstināta tā saucamās reaktoru izcelsmes radioaktīvo izotopu koncentrācija, vēstīja RIA Novosti.

Солнце в небе - Sputnik Latvija
Latvijā sākas divus mēnešus ilgs augstākās ultravioletās radiācijas periods

Nīderlandes Nacionālais veselības un apkārtējās vides institūts (RIVM) uzskata, ka izotopi nākuši no Krievijas teritorijas. Tur pieļāva, ka kādas AES reaktorā Krievijā notikusi degvielas elementa dehermetizācija.

Taču Krievijas atomelektrostaciju operators "Rosenergoatom" norādīja, ka nekādi incidenti Ļeņingradas un Kolas AES nav fiksēti. Visas iekārtas darbojas ierastajā režīmā, iemeslu satraukumam nav.

"Rosenergoatom" pārstāvis uzsvēra, ka nekādas novirzes minēto AES reaktoru iekārtu darbā nav reģistrētas, nav fiksēti nekādi bojājumi reaktoru iekārtās, pirmajā kontūrā, degvielas kanālos utt.

Ziņu lente
0