Latvijas Ekonomikas ministrija veikusi ilgtermiņa prognozes par pieprasītākajām profesijām

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Министерства экономики Латвии
Здание Министерства экономики Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ekonomikas ministrija sagatavojusi ziņojumu, kurā detalizēti izskatījusi tās profesijas, kuras būs īpaši pieprasītas 2027. gadā.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Tuvāko gadu laikā jaunas darbavietas lielākoties nodrošinās zinātniski tehnisko pakalpojumu nozare, celtniecība, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) un rūpniecība, teikts Ekonomikas ministrijas ziņojumā par darba tirgus vidējā termiņa un ilgtermiņa attīstības prognozēm, raksta BВ.lv.

Dokumentā atzīmēts, ka visbūtiskākais jaunu darbavietu skaita pieaugums vidējā perspektīvā ir gaidāms profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē, celtniecībā, IKT un pārstrādes rūpniecībā. Kopumā šajās nozarēs līdz 2027. gadam parādīsies aptuveni 24 500 jaunu darbavietu, kas sastādīs gandrīz 87% no visām jaunām darbavietām ekonomikā šajā periodā.

Строители - Sputnik Latvija
Kā mainījies darba tirgus Latvijā: patlaban pieprasītākās profesijas

Ilgtermiņa perspektīvā līdz 2040. gadam visvairāk jaunu darbavietu parādīsies profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē, IKT, kā arī veselības aprūpē un sociālās aprūpes nozarē, kas lielākā mērā būs saistīts ar sabiedrības novecošanas tendenci.

Tai pat laikā, kā norāda Ekonomikas ministrija, turpmāk darba tirgu arvien vairāk ietekmēs digitalizācija un darba vietu automatizācija, tādēļ vislielākais to skaita samazinājums ir gaidāms profesijās ar augstu daļu roku un mehāniskā darba, kā arī specialitātēs, kuras tiešā veidā ir saistītas ar apkalpošanu, piemēram, pārdevēji, veikalu kasieri, zvanu centru operatori un t.t.

Tiek prognozēts, ka vidējās kvalifikācijas darbavietu skaits līdz 2040. gadam var samazināties vairāk nekā par 50 tūkstošiem, savukārt augstākās kvalifikācijas speciālistu pieprasījums turpinās pieaugt.

Saskaņā ar ministrijas prognozēm, līdz 2027. gadam darbavietu skaits speciālistiem ar augstu kvalifikāciju var pieaugt gandrīz par 29 tūkstošiem, salīdzinot ar 2019. gadu, savukārt līdz 2040. gadam – par 80 tūkstošiem. Kopumā augstas kvalifikācijas speciālistu skaits sastādīs 461 tūkstoti darbavietu, jeb vairāk nekā pusi no kopējā darbavietu skaita ekonomikā.

Ziņu lente
0