Bijušais mērs paskaidroja, kā padarīt Rīgu par iedzīvotājiem pievilcīgāku

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svarīgi, lai Rīgā dzīvotu ne tikai ierēdņi, skolēni un pensionāri, atzīmēja bijušais Latvijas galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Daļa respondentu, kuri uzskata Rīgu par labāko vietu dzīvošanai Latvijā, samazinājusies līdz 56% no 65%, liecina pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti. Galvaspilsētas dzīves piekritēju vēsturisko minimumu 53% apmērā sociologi fiksēja 2010. gadā.

Lai cilvēki tiektos dzīvot Rīgā, pilsētai ir jāpievieno klāt pievilcība, paziņoja Sputnik Latvija bijušais Latvijas galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs.

Ливни в Риге - Sputnik Latvija
Ģeologs: Rīgā jābūvē lietus kanalizācija, nevis skaistas ēkas

Pēc viņa sacītā, pēdējā laikā cilvēku vēlmi aizbraukt no pilsētas veicina koronavīrusa pandēmija.

"Pēc pašizolācijas dzīvokļos pieaug cilvēku interese par to, lai dzīvotu atsevišķās mājās. Sava māja – tā ir vismaz kaut kāda teritorija, bet kad cilvēks dzīvo dzīvoklī, tad nekur nevar iziet. Sevišķi tas skar ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem, kuriem ir svarīgi uzturēties svaigā gaisā. Tādēļ koronavīruss veicina cilvēku aizbraukšanu ne vien no Rīgas, bet arī no citām pilsētām uz turieni, kur viņiem ir savs zemesgabals," paskaidroja Burovs.

Pēc viņa sacītā, Latvijas iedzīvotājiem principā ir raksturīgi turēt īpašumā un apstrādāt savu zemesgabalu.

"Cilvēki vēlas īpašumā savus zemesgabalus. Aizplūšana no Rīgas sākās aptuveni pirms 20 gadiem, kad sāka attīstīties Pierīgas rajoni. Rīdzinieki brauc uz turieni un būvē savas mājas, taču visu šo rajonu problēma ir komunikāciju trūkums. Cilvēki taisa urbumus, izmanto vietējo kanalizāciju, un visu, kas aiziet zemē, kanalizācija atgriež atpakaļ. Tādēļ te ir jābūt ļoti piesardzīgiem, lai negūtu infekcijas slimības," brīdināja Burovs.

Viņš uzsvēra, ka pilsētai ir nepieciešami strādājoši cilvēki.

"Darbinieki saņem algu, savukārt lielākā pašvaldības budžeta daļa veidojas no ienākumu nodokļa. Ir ļoti svarīgi, lai Rīgā dzīvotu ne tikai ierēdņi, skolēni un pensionāri, bet arī tie, kas veido budžetu. Šim nolūkam Rīgā ir jābūt pieejamiem mājokļiem. Nav noslēpums, ka pilsētas centrs šobrīd stāv tukšs – kopš 2014. gada arvien mazāk nerezidentu pērk mājokļus Rīgas centrā. Tādēļ šobrīd ir svarīgi padarīt pilsētu pievilcīgāku," uzsvēra Burovs.

Rīgai ir nepieciešami bērnudārzi un skolas, attīstīta infrastruktūra, pilsētai jākļūst zaļākai un pieejamākai transporta un stāvvietu ziņā, paskaidroja politiķis.

"Ir jāparāda, ka Rīga ir dzīvošanai ērta pilsēta. Tāpat ir nepieciešams darba ar investoriem – lai viņi vairāk ieguldītu galvaspilsētā. Ļoti svarīgi, lai attīstītos rajoni, kuri šobrīd stāv tukši, iespējams, uz starptautisko kompāniju rēķina. Svarīgi ir attīstīt pieejamus mājokļus Rīgā arī jaunajām ģimenēm, lai viņiem nenāktos meklēt dzīvesvietu ārpus pilsētas," nobeigumā sacīja Burovs.

Ziņu lente
0