Bērnu klīniskā slimnīca meklē ar Covid-19 izslimojušus bērnus

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России
Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Infekcijas slimības Covid-19 simptomātikā bērniem un pieaugušajiem vērojamas atšķirības, un ārsti vēlētos tās izpētīt sīkāk.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca aicina atsaukties ģimenes, kurās Covid-19 izslimojis bērns, liecina informācija slimnīcas vietnē.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka ar Covid-19 Latvijā slimojuši 23 bērni vecumā līdz 9 gadiem un 48 bērni vecāki par 9 gadiem.

"Ņemot vērā, ka pasaulē joprojām ir maz zināms par COVID-19 slimības norises gaitu sevišķi bērniem, kā arī trūkst datu par bērnu un vecāku ar veselību saistīto dzīves kvalitāti saslimšanas gadījumā, mediķiem ir ļoti svarīgi novērot un iegūt informāciju par katra pacienta slimības norises gaitu, kā arī par fizisko, sociālo, psiholoģisko un emocionālo stāvokli," paskaidroja BKUS Bērnu slimību klīnikas prof. Jana Pavāre.

Академик РАН, заведующий отделом НИИ эпидемиологии Роспотребнадзора Вадим Покровский - Sputnik Latvija
Jau sen pielietojam: akadēmiķis novērtēja "izrāvienu" Covid-19 ārstēšanā

Pēdējās nedēļās īpaši dzīvi tiek apspriestas publikācijas par tā saucamo SIRS - sistēmiskā iekaisuma atbildes sindromu (jeb Kavasaki slimībai līdzīgu sindromu), smagu slimību, kas, iespējams, saistīta ar inficēšanos ar SARS-CoV-2 un skar bērnus 1,5-2 mēnešus pēc epidemioloģiskā uzliesmojuma valstī. Sindroms rodas 3-4 nedēļas pēc saslimšanas ar Covid-19 un veido komplikācijas sirdij, taču tas sastopams ļoti reti un, domājams, lielāko daļu bērnu neskars.

"Pasaulē veiktie jaunākie novērojumi un pētījumi liecina, ka bērniem COVID-19 infekcijas norisē un simptomos ir vērojamas atšķirības, salīdzinot ar pieaugušajiem. Koronavīrusa izraisītā slimība (Covid-19) ir infekcijas slimība, kuras ietekme uz bērnu un vecāku dzīves kvalitāti vēl nav apzināta, taču slimības akūtās izpausmes un tās norise ļauj saskatīt zināmas analoģijas ar citu akūtu slimību ietekmes mehānismiem uz bērnu un vecāku dzīves kvalitāti," informēja BKUS infektoloģe dr. Liene Smane.

Slimnīcas speciālisti piedāvāja attālinātas vai klātienes konsultācijas bērniem un viņu vecākiem. Pētījuma ietvaros paredzēts aŗī iegūt datus ar anketu palīdzību par slimības norisi un tās ietekmi uz dzīves kvalitāti.

Vecāki, kuri vēlas sadarboties, aicināti sazināties ar slimnīcu pa tālruni 25680033 darba dienās no 8:00 līdz 17:00.

Ziņu lente
0