Lien pat privātajā dzīvē! Krievijas vēstniecība Latvijā sašutusi par valodas kvotām TV

CC0 / pxhere / Просмотр телевизора
Просмотр телевизора  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ierobežojumu ieviešanas krievvalodīgo telekanālu translācijai, Latvijā, acīmredzot, gribēs aizliegt grāmatas krievu valodā, un labi zināms, kas notiks tālāk, uzsvēra Krievijas vēstniecība Latvijā.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Amerikāņu fantasta Reja Bredberija slavenajā romānā "451 grāds pēc Fārenheita" galvenā varoņa – ugunsdzēsēja Gaja Montega pienākums bija dedzināt grāmatas. Priekšniecība apgalvoja, ka tas nepieciešams, lai visi būtu laimīgi un nevienam prātā nenāktu pretrunīgas domas vai teorijas.

Вице-президент Международной Федерации журналистов, секретарь Союза журналистов России Тимур Шафир - Sputnik Latvija
Latvijā zina, kā izreklamēt krievu medijus: eksperts par valodu kvotu ieviešanu TV

Latvijā "nolēmuši sākt ar krievvalodīgo televīziju, atņemt pilsoņiem objektīvus informācijas avotus", atzīmēja Krievijas vēstniecība. Tālāk – krievu valodā izdoto grāmatu inventarizācija...

Atgādināsim, ka 11. jūnijā Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā par valodas kvotām televīzijā. Tagad teleoperatoru piedāvājumā 80% programmu pamata paketē būs jābūt sākotnēji ražotām Eiropas Savienības vai Eiropas ekonomiskās zonas oficiālajās valodās. Tā kā krievu valodas starp tām nav, pēc būtības, grozījumi ierobežo televīziju krievu valodā.

Krievijas vēstniecība Latvijā ir sašutusi par šo kliedzošo diskriminējošo lēmumu. Informācijā, ko vēstniecība publicēja savā lapā Facebook, teikts, ka Latvijas valdība atļāvusies iejaukties pilsoņu privātajā dzīvē, pie tam dara to bez kautrēšanās un ar izdomātu ieganstu.

"Latvijas Saeima kārtējo reizi pasniegusi "dāvanu" valsts iedzīvotājiem, ierobežojot krievvalodīgo telekanālu translāciju, ar izdomātiem ieganstiem atklāti iejaucoties pilsoņu privātajā dzīvē un kavējot viņu piekļuvi alternatīviem un objektīviem informācijas avotiem. Tagad jāsāk krievu valodā iznākušo grāmatu inventarizācija... Bet tālāk visiem zināms, kas var notikt," teikts diplomātu ziņojumā.

Jāpiebilst, ka sēdē 11. jūnijā deputāti nemaz neslēpa, ka īpaši nevēlas redzēt Latvijas zilajos ekrānos kanālu "Rossija RTR".

Acīmredzot, tālab pat izdomāts īpašs ierobežojums: programmu pamatpaketē aizliegts iekļaut telekanālus, kas pēdējo triju gadu laikā saskārušies ar retranslācijas aizliegumu, ko nosaka NEPLP. Savukārt "Rossija RTR" retranslācija bija aizliegta uz trim mēnešiem 2019. gada janvārī, iepriekšējais aizliegums bija noteikts 2016. gadā.

Jāatzīst, ka jautājums par brīvas valsts pilsoņu brīvu izvēli minētajā Saeimas sēdē arī tika apspriests. Tomēr komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš atrada, ko atbildēt: viņš paziņoja, ka par to, lai cilvēki brīvā valstī skatītos, ko vēlas, nāksies kārtīgi maksāt. Protams, pagaidām naudas izteiksmē.

Ziņu lente
0