"Kauns!" – saldējuma ražotājam pārmet rasismu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Rūjienas saldējums" bija spiests taisnoties par savu upeņu saldējumu – sociālā tīkla lasītājai radās aizdomas par rasisma izpausmēm.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Mūsdienās aktuālā rasu neiecietības un diskriminācijas tēma nonākusi arī Latvijā – Facebook apmeklētāja uzbruka upeņu saldējumam "Melnītis" (Blacky).

Uzņēmuma "Rūjienas saldējums" – upeņu saldējuma ražotāja – pārstāvji raksta, ka pārmetumus saņēmuši no Aijas Ingrīdas Abenes (jautājums apspriests arī politiskās kustības "Attīstībai/Par!" lapā, kuras loceke viņa ir).

No tīmeklī pieejamās informācijas izriet, ka Aija Ingrīda Abene ir latviete no Toronto, skolotāja un projektu vadītāja Okupācijas muzejā. 2018. gadā viņa balotējusies Saeimā no kustības "Attīstībai/Par!".

Nesen viņa atstāja publikāciju "Rūjienas Saldējums" lapā Facebook ar saldējuma "Melnītis" fotogrāfiju un sašutuma pilnu repliku.

"Tiešām!?!? Vai jums galīgi neienāca prātā paprasīt kādam angliski runājošam "native speaker" nosaukuma piemērotību? Kas ir atbildīgs par marketingu? Kauns!" uzrakstīja Aija Ingrīda Abene.
© Rūjienas Saldējums/FacebookSaldējuma "Melnītis" fotogrāfija un publikācija, kas saviļņoja sociālos tīklus
Kauns! – saldējuma ražotājam pārmet rasismu - Sputnik Latvija
Saldējuma "Melnītis" fotogrāfija un publikācija, kas saviļņoja sociālos tīklus

"Rūjienas Saldējums" pārstāvji bija spiesti nomierināt satraukto Aiju un apliecināt, ka nevajag meklēt nekādu zemtekstu saldējuma nosaukumā.

"Esam saņēmuši pārmetumus no Aijas Ingrīdas Abenes par to, ka mūsu ražotā upeņu saldējuma "Melnītis" ("Blacky"), kuru sākām ražot pirms 2 gadiem Baltijas tirgum, nosaukums ir aizvainojošs un vērtējams kā rasistisks.

Mēs, "Rūjienas saldējums", ļoti cienām un mīlam visus cilvēkus, neatkarīgi no rases, ādas krāsas, dzimuma un ēšanas paradumiem. Atvainojamies, ja kādam no Jums mūsu saldējuma dizains un vārda "melns" atspoguļojums liekas aizskarošs.

Nekādi nevaram piekrist, ka mūsu melnās upenes izdomātā tēla nosaukšana par "Blacky" varētu būt attiecināma uz cilvēkiem, neatkarīgi no ādas krāsas. Oksfordas vārdnīcā ir atrodams šī īpašības vārda tulkojums – somewhat black, blackish. Bet, ja mēs kļūdamies, tad esam gatavi mainīt šī saldējuma nosaukumu," pausts paziņojumā.

Производство мороженого - Sputnik Latvija
Politika
"Kad beidzot saēdīsies?": Saeimas deputāts mielojas ar saldējumu darba vietā

Tā visiem satrauktajiem lasītājiem atbildēja "Rūjienas Saldējums" pārstāvji un palūdza nepublicēt komentāros aizvainojošus un diskriminējošus izteikumus.

Jāpiebilst, ka sociālo tīklu lasītāju reakcija pēc atvainošanās bija vētraina – tamlīdzīgas pretenzijas viņi nodēvēja par marasmu, citi bija sajūsmā par to, ka uzņēmums izmantojis izdevīgu brīdi un pareklamējies.

Diskusijai pievienojās politiķi. Sašutumu paspēja paust arī Saeimas deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība).

"Kauns, ka Latvijas partijās ir atrodami kreisie marģināļi, kuri cenšas apkarot neeksistējošas problēmas," savu spriedumu izteica Dombrava, kura pārstāvētais politiskais spēks nesen panāca likuma pieņemšanu par krievu telekanālu ierobežošanu Latvijas ēterā (80% programmu ES valstu valodās pamata paketē.

Starp citu, absolūti bezjēdzīgs likums, ko nav grūti apiet.

Ziņu lente
0