Vietējās zemenes veikalos? Latgales zemnieki cer pārpludināt valsti ar ogām

© Sputnik / Оксана ДжаданОт местной клубники ломились прилавки, но покупатели ее разбирали без энтузиазма
От местной клубники ломились прилавки, но покупатели ее разбирали без энтузиазма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemnieks no Latgales pastāstīja par zemeņu ražas perspektīvām šajā sezonā un vietējo iedzīvotāju vēlmi strādāt laukos.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Maija beigās un jūnija sākumā vietējās dārza zemenes Latvijā tika pārdotas par pasakainām cenām.

Ogas maksāja 16-17 eiro kilogramā. Pircēji muka prom no letēm ar Latvijā audzētu ražu.

Ogas no Grieķijas un Polijas bija variākkārt lētākas. Piemēram, Rīgas Centrāltirgū grieķu zemes bija nopēŗkamas par 1,8-2,50 eiro par kilogramu.

Vietējās zemenes bija ļoti dārgas, ņemot vērā vēsā pavasara negatīvo ietekmi, turklāt pirmās veikalos nonākušās ogas bija audzētas siltumnīcās.

Lauki plešas plašumā

Toties tagad sākas īstā zemeņu sezona. Atvars Aniņš – zemnieks no Rēzeknes novada – pastāstīja, ka pērn savos laukos ievācis trīs tonnas zemeņu. Šogad viņš cer, ka raža būs divkārt lielāka, vēsta Rus.lsm.lv.

Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji neiet strādāt uz lauka par 900 eiro: zemnieki uztraucas par ražu

Tas ir saprotams: pēdējo 4 gadu laikā viņš ar zemenēm apstādījis 3 hektārus lauku. Savukārt 2021.gadā viņš plāno nopirkt zemi Rīgas apkaimē un iestādīt zemenes vēl 3 hektāru platībā. Pie stādīšanas viņš plāno ķerties, tiklīdz šovasar būs savākta raža.

Ražas vākšana ilgs 2-3 nedēļas. Darba rokas Aniņš meklē sociālajos tīklos un par strādāt gribētāju skaitu nesūdas.

Zemnieks atzīmēja, ka par pieklājīgu naudu un ar normālu attieksmi neviens neatsakās strādāt.

Darba roku nav

Iepriekš Latvijas Augļkopības asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte atklāja citādus faktus. Viņa sūdzējās, ka lauksaimniecības darbu sezona tuvojas, bet atsaucība uz sludinājumiem par vakantajām vietām ir minimāla, lai arī tiekot piedāvāta alga līdz 900 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Organizācija "Zemnieku saeima" ziņoja, ka lauksaimniecības sfērā strādājošās nevalstiskās organizācijas nosūtījušas vēstules premjerministram Krišjānim Kariņam, Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājam Ralfam Nemiro, ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam, iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam ar lūgumu atļaut ārvalstu strādnieku ierašanos valstī dārzeņu, ogu un augļu ražas ievākšanai.

Ziņu lente
0