Dragile: Saeima vēlas kontrolēt, kā krievi Latvijā svin 9. maiju

© Sputnik / Sergey MelkonovМаргарита Драгиле
Маргарита Драгиле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima pieņēmusi stingrākus noteikumus par Sarkanās armijas formas lietojumu – politiķi ir nobažījušies par to, ka pašvaldības atļaus krieviem 9. maijā iziet uz ielas ar kara laiku PSRS atribūtiem.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Saeima pieņēmusi stingrākus noteikumus par PSRS un nacistiskās Vācijas militārās formas lietojumu publiskos pasākumos. Politiķi ņēmuši vērā prezidenta piezīmes un atņēmuši pašvaldībām tiesības ļaut atsevišķos gadījumos izmantot totalitāro režīmu simbolus.

Saeima nolēmusi saglabāt kontroli pār masu pasākumiem, kas saistīti ar 9. maiju, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja viena no akcijas "Nemirstīgais pulks" organizatorēm Latvijā Margarita Dragile.

"Acīmredzama ir Saeimas vēlēšanās kontrolēt situāciju, lai nepieļautu intereses parādīšanos un neparādītu, cik vērtīgs ir tas, kas svarīgs Latvijas krievu kopienai," uzsvēra Dragile.

Viņa atzīmēja, ka visus Latvijas krievu kopienas pasākumus pavada juristi un tiesībsargi.

"Speciālisti vienmēr rūpīgi iepazīstas ar atbilstošajām likuma normām. Esmu pārliecināta, ka mēs varēsim atrast risinājumu, kas ļaus veterāniem 9. maijā uzvilkt savu formu un ņemt rokās karogus, kā arī pasargās šo pasākumu organizatorus un dalībniekus," apliecināja Dragile.

23. aprīlī Saeima trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kuri aizliedz publiskos pasākumos nēsāt bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un varasiestāžu pārstāvju formas tērpu un apģērba elementu lietošanu.

Krievija šādas likuma normas nosodīja, atzīmējot, ka Latvijas politiķi ne tikai pielīdzinājuši padomju karavīra formastērpu nacistu mundierim, bet arī pielāgojuši savas ļaunprātīgās iniciatīvas Lielās Uzvaras 75. gadadienai. Sarkanās armijas formastērpa aizliegumu Latvijā Krievijas Ārlietu ministrija nosauca par zaimojošu iniciatīvu un ņirgāšanos par padomju karavīru piemiņu, kuri ziedojuši savas dzīvības par Latvijas atbrīvošanu.

Ziņu lente
0