Malumedniekus meklē droni: par nelikumīgu lomu var samaksāt līdz 4000 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovДрон
Дрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējās situācijas apstākļos Latvijā sarosījušies malumednieki. Viņus identificē ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību un piespriež sodu tūkstošiem eiro apmērā.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Maluzvejnieki un vienkārši zvejnieki, kuri makšķerē zonās, kur tas ir aizliegts, padarījuši sarežģītāku darbu Valsts vides dienestam ārkārtējās situācijas apstākļos, vēsta Bb.lv.

Любительский лов камбалы и минтая в Уссурийском заливе  - Sputnik Latvija
No dīķa Bauskas apkaimē pazuduši 20 tūkstoši zivju: zvejnieki vaino malumedniekus

Maijā noformēti desmitiem protokolu pārkāpējiem un piespriesti palieli sodi. Fiziskām personām nelegāls loms Latvijā maksā 280-700 eiro, bet juridiskās personas maksā 700-4300 eiro.

Pie tam katrs pie zvejnieka atrastais lasis vai taimiņš izmaksās 715 eiro, zutis – 40 eiro. Taču arī tas vēl nav viss. Par nelegālu zvejniecību draud ne tikai sods, bet arī kriminālatbildība.

Likumpārkāpējus meklē VVD mobilās grupas. Viņu arsenālā ir ne tikai motorlaivas – zivis Latvijā tagad sargā arī mūsdienu tehnoloģijas.

Bezpilota lidaparāti "izķemmē" apvidu, termokameras ļauj saskatīt maluzvejniekus pat tumsā. Pie tam VVD darbinieki rīkojas klusi un nemanāmi.

Ar šādām metodēm aprīlī konfiscēti 230 nelegāli zvejniecības rīki, pārsvarā – tīkli, kā arī fiksēti 79 administratīvie pārkāpumi. Maijā izdevies konfiscēt 16 nelegālos zvejniecības rīkus un fiksēt 26 pārkāpumus.

Diemžēl pašus maluzvejniekus noķert ir grūti – arī viņiem ir savas tehnoloģijas, piemēram, sakaru sistēma un apziņošana.

Piemēram, 2020. gada februārī kļuva zināms, ka no Bangu dīķa Bauskas novadā, kur makšķernieki organizēja sacensības, pazudušas visas zivis.

Рыболовная сеть на заборе - Sputnik Latvija
Rīgas apgabaltiesa piespriedusi gandrīz 200 tūkstošu eiro sodu maluzvejniekam

Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība, kam pieder lielākā daļa dīķa, nolēma izsūknēt no tā ūdeni, lai iztīrītu gultni. Biedrības locekļi ieraudzīja drūmu ainu – dīķī nebija nekādu zivju, tas pārvērties par netīru peļķi.

Pie tam pēdējos gados Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība ielaidusi Bangu dīķī aptuveni 25 tūkstošus lielu un mazu zivju, un dīķis tika apsargāts, lai arī ne visu diennakti.

Par zivju izgaišanas "trika" ticamāko iemeslu toreiz nosauca maluzvejniecību. Dīķī tika pamanītas tīklu pēdas – acīmredzot, ar tiem izlaupīta ūdenstilpe.

Ziņu lente
0