Pieci sarunas temati ar bērniem par vasaras brīvlaiku

© Sputnik / Sergey MelkonovДети в надувных шарах (аквазобрах) развлекаются на море
Дети в надувных шарах (аквазобрах) развлекаются на море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas glābēji lūdz vecākus neatstāt bērnus bez uzraudzības pie ūdens, iemācīt izmantot gāzes plīti un pastāstīt par ārkārtas dienestu telefona numuriem.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Sākoties bērnu vasaras brīvlaikam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina vecākus apspriest ar bērniem piecus drošības jautājumus.

Kā uzvesties pie ūdens

Peldēties ieteicams tikai oficiālās peldvietās (par to liecina zīme "peldēties atļauts"). Ja tuvumā nav šādu vietu, peldēšanai jāizvēlas vietas ar lēzenu krastu, ar cietu pamatu, bez spēcīgas straumes un ūdens vērpetēm.

Школьница - Sputnik Latvija
"Neredzamie bērni": tālmācību pirmie rezultāti Latvijā

Bērni drīkst spēlēties ar piepūšamiem peldlīdzekļiem (stīpas, matrači, bumbas un tml.), ieiet ūdenī un peldēt attālumā, kurā pieaugušais var labi viņus saskatīt un nepieciešamības gadījumā piesteigties palīgā. Visdrošāk, ja pieaugušais atradīsies ūdenī starp krastu un dziļumu.

Nodarbojoties ar kādu no ūdens sporta veidiem vai braukājot ar laivu, kuteri vai citu peldlīdzekli, bērniem obligāti ir jāvelk virsū glābšanās veste.

VUGD atgādina, ka, paliekot uz mirkli pie ūdenstilpnes bez pieskatīšanas, mazs bērns var iekrist ūdenī un noslīkt. Piemēram, dīķis pie mājas bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tādēļ bērnus nedrīkst atstāt pagalmā bez uzraudzības, ja tajā ir dīķis vai piepūšamais baseins. VUGD aicina vecākus apzināties, ka atrašanās pie ūdenstilpnes ar bērnu – tā nav atpūta, bet gan dubultais darbs, jo bērni ir jāpieskata visu laiku, bez pārtraukuma. Pat ja uzmanība tiek novērsta uz minūti, var gadīties liela traģēdija.

Kas jādara, ja notikusi nelaime

Pieaugušajiem ir jāapspriež ar bērniem rīcība situācijās, kad ir notikusi nelaime – kādos gadījumos ir jāzvana ugunsdzēsējiem un glābējiem pa tālruni 112 un kāda informācija viņiem ir jāsniedz, kā arī jāapspriež iespējamās darbības situācijās, kad telefons nav pa rokai – jāmeklē tuvākais pieaugušais un jāpastāsta par notikušo.

Par jebkuru nelaimi nekavējoties ir jāziņo, jo tad vēl ir iespējams glābt gan cilvēkus, gan īpašumu.

Bērnam ir jāzina, ka par nelaimes gadījumu viņu nesodīs. Citādi kritiskā brīdī bērns nedomās par to, kā izglābt sevi, bet gan par to, kā izvairīties no gaidāmā soda.

Kā droši lietot gāzes plīti un elektroierīces

Skolēniem laiku pa laikam nāksies palikt mājās bez pieaugušo klātbūtnes. VUGD aicina vecākus parūpēties par to, lai bērniem nevajadzētu gatavot vai sildīt sev ēdienu uz gāzes plīts. Jo viņi, piemēram, var aizmirst par ieslēgtu plīti un aizskriet spēlēt ar draugiem, tādējādi sarīkojot ugunsgrēku.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Neļauj vīrusam ceļot: Rīgas lidosta atsāk darbu

Bērni ne vienmēr sarīko ugunsgrēku neuzmanības vai neapdomātas rīcības dēļ, dažkārt viņiem vienkārši trūkst zināšanu un iemaņu. Pirms uzticēt bērniem patstāvīgi apieties ar plīti vai citu sadzīves tehniku, VUGD piedāvā vecākiem sākumā parādīt bērniem, kā tas darām, ļaut bērniem atkārtot šīs darbības vecāku uzraudzībā un tikai pēc tam ļaut bērnam saimniekot virtuvē pašiem.

Paziņot pieaugušajiem par saviem plāniem

Vasaras brīvlaikā daudzi bērni paliks mājās vieni paši, tādēļ vecākiem ir jāiemāca bērni regulāri ziņot par to, kur viņi nolēmuši doties, ar ko un cik ilgi viņi tur būs. Katram vecākam ir jābūt spējīgam atbildēt uz jautājumu, kur atrodas un ar ko nodarbojas viņa nepilngadīgais bērns.

Nav ieteicams staigāt pamestās ēkās un būvlaukumos

Ja bērni pavada vasaras brīvlaiku pilsētā, palūdziet viņiem neizvēlēties par spēlēšanās un pastaigu vietu pamestas un vecas ēkas, kā arī būvlaukumus. Tur ir iespējams nokrist no liela augstuma, iekrist bedrē ar būvgružiem, gūt nopietnas traumas un pat iet bojā.

VUGD aicina vecākus apspriest ar bērniem viņu drošības jautājumus, lai bērni nekāpj uz ēku jumtiem un nestaigā pa pamestām būvēm.

Ziņu lente
0