Ne tikai ar lietotnes palīdzību: kā Latvijā apzina Covid-19 slimnieka kontaktpersonas

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный блок в больнице им. Паула Страдыня
Операционный блок в больнице им. Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc pozitīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanas Latvijas iedzīvotāji bieži lamājas un uztraucas par mājdzīvnieku veselību.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Pagājušajā nedēļā Latvijā tika palaista bezmaksas viedtālruņu lietotne Apturi Covid, kura seko līdzi kontaktēšanai ar inficētiem ar Covid-19, taču šo darbu veic ne tikai mākslīgais intelekts, vēsta LSM.lv.

Infektoloģe Sigita Geida zvana tiem, kuru analīzes ir pozitīvas, paziņo par rezultātiem saslimušo ģimenes ārstiem, meklē kontaktpersonas. Tiem, kas zvana laikā atrodas darbā, liek nekavējoties pamest darbavietu un doties uz mājām.

Телефон - Sputnik Latvija
Covid-19 informatīvais tālrunis maina darba laiku: tā pieprasījums krīt

Viņas praksē vēl nav bijuši gadījumi, kad cilvēki sākuši raudāt, taču dažkārt nākas klausīties lamāšanos. Nereti gadās, ka ar koronavīrusu inficēts cilvēks ir tik ļoti aktīvs, ka, par spīti aizliegumam, komunicē ne tikai ar ģimeni un darba kolēģiem, bet arī ar draugu ģimenēm, zobārstiem un daudziem citiem.

Pacientus visās valstīs aptaujā aptuveni vienādi. Tiek precizēti personas dati, darba vieta, inficēšanās datums – lai saprastu, cik laika ir pagājis.

"Ja viņš saka, ka ir saslimis jau divas nedēļas, tad to loks ir daudz, daudz plašāks. Viena mājsaimniecība tā būs noteikti, ja ir darba vieta, kolēģi no kabineta arī 100% būs kā tuvas kontakpersonas. Kolēģi 1. stāvā - kontakts nebūs nozīmīgs un netiks iekļauti," skaidro Geida.

Liels saslimušo skaits vienā darba vietā var nozīmēt, ka tur aktīvi tiek izmantots viens kafijas aparāts.

"Kopīga atpūtas istaba, kopīga ēdnīca un laikam varētu būt transports, ar ko kopā brauc un uz mājām," teic Geida.

Viņa apzvana arī tos, kurus inficētais nosauc par tuvām kontaktpersonām. Arī šiem cilvēkiem ir jāizolējas un jānodod analīzes. Telefonsarunās paiet visa diena.

Очередь в столовой на заводе Kawasaki Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp. в Японии - Sputnik Latvija
Covid-19 hronikas: seši miljoni inficēto pasaulē un otrais vilnis Japānā

"Vakar man bija četri pozitīvie, un tas aizņēma visu dienu, jo viss atkarīgs no kontaktpersonu skaita. Viens man dienas gaitā zvanīja, ka atcerējās – bijis pie stomatologa, pie drauga remontu taisījis, pirmajā sarunā minēja tikai savu ģimeni," dalās infektoloģe.

Bieži vien daudz vairāk, nekā pašu veselība, cilvēkiem rūp mājdzīvnieku labklājība. Lai arī saslimušo mājdzīvnieku ir maz, cilvēki nevēlas inficēt savus mīluļus.

"Mājdzīvniekus bieži uzskata par ģimenes locekļiem. Saka - sieva, bērns un man ir trīs suņi. Jā, mēs rakstām. Jo mēs nezinām, kurā brīdī tas mums varētu būt noderīgs. Jūs viņu barojiet, bet atturieties no fiziskā kontakta. Ko darīt ar papagaili, ko darīt ar žurkām?" stāsta Geida.

Pasaules Dzīvnieku veselības aizsardzības organizācija iesaka ar Covid-19 inficētiem cilvēkiem saskarsmē ar dzīvniekiem un to aprūpēšanas laikā vienmēr ievērot higiēnas pamatprasības – mazgāt rokas pirms un pēc saskarsmes ar dzīvnieku, to barību vai kopšanas piederumiem, kā arī izvairīties no bučām, laizīšanas vai barošanas no rokas.

Geida ir optimiste. Viņa tic, ka, ja mazgā rokas un ievēro pārējās rekomendācijas Latvija tiks galā ar slimību.

Ziņu lente
0