Mediju ētikas padomes vadītājs paudis viedokli par krievu valodas aizliegšanu TV Latvijā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasТелевизионная испытательная таблица на экране телевизора
Телевизионная испытательная таблица на экране телевизора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav sagaidāms, ka Latvijā būs kvalitatīva mediju vide, ja no tās tiks izslēgti krievvalodīgie kanāli, uzskata Latvijas Mediju ētikas padomes vadītājs Andris Ķēniņš.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors Andris Ķēniņš radio Baltkom ēterā pauda viedokli par Saeimas nodomu ierobežot krievu valodā ražotā satura proporciju galvenajā telekanālu piedāvājumā Latvijā.

Президент Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Tālāk ko – grāmatas dedzināt?" Levits piedāvā ierobežot TV programmas krievu valodā

Atgādināsim, ka 23. aprīlī Saeima otrajā lasījumā atbalstīja krievvalodīgo raidījumu proporcijas ierobežošanu galvenajā telekanālu paketē saskaņā ar Latvijas prezidenta Egila Levita ierosinājumu.

Valsts vadītājs iepriekš norādīja, ka nepieciešami grozījumi elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, saskaņā ar kuriem katrā abonentiem piedāvātajā telekanālu bāzes paketē jāiekļauj Latvijas sabiedriskās televīzijas, reģionālo un vietējo telekanālu programmas, bet no pārējām programmām 80% jābūt ar sākotnējo saturu Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas oficiālajās valodās.

Ķēniņš uzskata, ka šajos grozījumos nekā laba nav. Kvalitatīva mediju vide ar tādiem likumiem Latvijā netiks sasniegta.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors paziņoja, ka krievu valoda vispār nav tā televīzijas problēma, ko vajadzētu risināt valdībai. Ja politiķi ar saviem grozījumiem svītros no operatoru piedāvājumiem populārus kanālus, tiks atraisītas rokas pirātiem un pieaugs nelegālo pieslēgumu skaits. Cilvēki sāks meklēt interesējošo saturu citā ceļā.

Ķēniņš uzsvēra, ka jādomā ir nevis par to, kā aizliegt krievu valodu, bet gan par to, kā palīdzēt vietējiem medijiem radīt saturu dažādās valodās. Aizliegt kaut ko valodas dēļ ir lieki, pat kaitīgi.

Atgādināsim, ka Latvija sākusi apņēmīgu cīņu ar krievvalodīgajiem medijiem. Piemēram, 19. martā tika slēgts Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienests. Tas ir lielākais privātais telekanāls, kas raida krievu valodā. Cita starpā runa ir par ikdienas ziņu programmu "Latvijskoje vremja" un autorraidījumiem "Aiz kadra", "Piecas kapeikas" un ikdienas informatīvo programmu "Novosti Estoniji".

Просмотр ТВ-передач - Sputnik Latvija
Krievu valoda Latvijā ir populāra, paziņoja LTV programmu direktore

Mediju tirgū periodiski paklīst baumas par iespējamiem ierobežojumiem vienīgajā valsts telekanālā, kas strādā krievu valodā – LTV-7. Turklāt Nacionālā apvienība uzbrūk Latvijas radio 4, kas pārlieku daudz pārraidot krieviski.

Taču, lai kā Latvijas valdība censtos iznīdēt medijus krievu valodā, krievvalodīgo projektu auditorija joprojām pieaug.

Latvijas televīzijas programmu direktore Rita Ruduša pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji aktīvi interesējas par saturu krievu valodā. To apliecina reitingi.

Ruduša uzskata, ka krievvalodīgās auditorijas pieaugums ir fenomenāls.

Ziņu lente
0