Rīdzinieki izmetuši atkritumos bīstamu radioaktīvu priekšmetu

© Sputnik / Андрей Соломонов / Pāriet pie mediju bankasЯдерное топливо
Ядерное топливо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Flakons ar radioaktīvo vielu izmests sadzīves atkritumos kaut kur Dārzciemā vai Pļavniekos. Lūgts atsaukties tā agrākais īpašnieks.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Sadzīves atkritumu poligonā Getliņos operatīvi likvidēts radioaktīvā piesārņojuma avots, vēsta Vides dienests.

Otrdien dienests saņēma informāciju par paaugstinātu radiācijas līmeni sadzīves atkritumu kravā, kas nogādāta cieto atkritumu poligonā Getliņos.

Inspektori ieradās notikuma vietā un konstatēja piesārņojuma avotu – tā izrādījās neliela stikla pudelīte ar kristālisku vielu, kura konstatēts rādija radionuklīda paaugstināts saturs. Provizoriska apskate liecina, ka atrastais priekšmets, domājams, ir PSRS laiku mantojums.

Atradums iesaiņots, ievērojot visus drošības pasākumus un nodots Latvijas meteoroloģijas centram, kas to savukārt nogādāja izpētei, pēc tam – radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons" Baldonē. Vides dienesta inspektori nekonstatēja paliekošu radioaktīvo piesārņojumu notikuma vietā.

Izdevies noskaidrot, ka flakons ar radioaktīvo vielu izmests sadzīves atkritumos kaut kur Dārzciemā vai Pļavniekos, kur atkritumi tiek savākti gan daudzdzīvokļu dzīvojamos namos, gan pie privātajām mājām.

Конопля - Sputnik Latvija
Getliņu poligonā vēlas audzēt marihuānu

Priekšmets bija ietīts polietilēna maisiņā līdz ar citiem sadzīves atkritumiem. Uz paša maisiņa radioaktīvā piesārņojuma pēdas nav atrasts. Vides dienests apliecina, ka tā atrašanās konteinerā neapdraudēja autovadītāju un krāvēju, kuri savāca atkritumus, kā arī iedzīvotājiem teritorijā, no kurienes atkritumi nogādāti poligonā.

Vides dienests aicina Pļavnieku vai Dārzciema iedzīvotāju, kurš izmetis minēto priekšmetu, atsaukties un informēt par tā izcelsmi un glabāšanas vietu. To iespējams izdarīt pa Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra tālruni 26565626 vai pa e-pastu rdc@vvd.gov.lv.

Ziņu lente
0