Latvijā sākas divus mēnešus ilgs augstākās ultravioletās radiācijas periods

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ultravioletā radiācijas starojuma indeksa rādītājs svārstās pie piektā līmeņa, tas ir augstāk, nekā iepriekšējos gados.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Speciālisti atgādina, ka līdz vasaras saulgriežiem ir atlikušas 29 dienas. Latvijā sākas divu mēnešu ilgs augstākā līmeņa ultravioletās radiācijas periods, raksta jauns.lv.

Augstāko punktu debesīs saule sasniegs 20. jūnijā. Ultravioletā starojuma intensitāte ietekmē ne tikai saules staru leņķi, bet arī ozona daudzumu stratosfērā.

Šajās dienās ozona daudzums stratosfērā ir nedaudz lielāks, nekā iepriekšējos gados, un maksimālais ultravioletā radiācijas starojuma indeksa rādītājs svārstās pie piektā līmeņa.

Очки на пляже - Sputnik Latvija
Mediķis pastāstīja, kā pareizi jārīkojas saules apdegumu gadījumos

No saules visvairāk ir jāizvairās laika periodā no plkst. 12:00 līdz 15:00. Bez sauļošanās krēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai vakarā.

Lai izvairītos no apdegumiem, kuri ir galvenais riska faktors kaitīgu ādas audzēju attīstībā, saulgriežu sezonai sākoties, sākumā saulē var atrasties tikai pavisam neilgu laiku, pakāpeniski sauļošanās laiks var tikt pagarināts.

No saules stariem visvairāk derētu izvairīties cilvēkiem ar gaišu ādas krāsu ar gaišiem vai rudas nokrāsas matiem, kuriem ir daudz vasarraibumu. Ļoti piesardzīgiem ir jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem iepriekš ir bijuši saules apdegumi, tāpat no saules ir jāpasargā bērni.

No ultravioletā starojuma ir ieteicams aizsargāt arī acis, turklāt ieteicams ņemt vērā, ka daudzas virsmas, it sevišķi ūdens un gaišas smiltis, atstaro lielāko daļu saules staru.

Vislielāko risku veselībai izraisa sauļošanās solārijā un dienvidu valstīs, kur ultravioletā radiācija ir daudz spēcīgāka, nekā Latvijā.

Ziņu lente
0