Tā ir necieņa: Parādnieks pret informāciju par Covid-19 krievu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais deputāts Imants Parādnieks uzskata paziņojumus par sejas masku nēsāšanu krievu valodā par necieņu pret valsti.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Informācijai par drošības pasākumiem saistībā ar koronavīrusa pandēmiju Latvijā nav jābūt izplatītai krievu valodā, telekanāla RigaTV24 ēterā paziņoja premjerministra padomdevējs demogrāfijas jautājumos, bijušais Saeimas deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Pēc viņa sacītā, izņēmumu var pieļaut tikai angļu valodai, kas ir starptautiskās komunikācijas valoda.

"Grūti pateikt, cik valodās ir jātulko šī informācija. Man liekas, ka, ja arī jātulko, tad angļu valodā, kas ir starptautiskā sarunāšanās valoda. Nu, tiešām, ko mēs tagad desmit valodās visu izziņosim. Man liekas, mums nav šāda resursa," teic Parādnieks.

Tāpat viņš pauda sašutumu par to, ka uzņēmēji tirdzniecības centros tulko informāciju par Covid-19 krievu valodā.

"Visa šī patstāvīgi izveidotā trīsvalodība, divvalodība… Tirdzniecības centros katru dienu dzirdu krievu runu, tā vienkārši ir necieņa attiecībā pret valsti. Ja cilvēks nav iemācījies valodu, tātad viņam tas nav vajadzīgs," sacīja viņš.

Marta beigās Eiropas Padome nāca klajā ar paziņojumu, kurā atgādināja valstīm, ka nacionālās minoritātes ir neatņemama sabiedrības daļa, savukārt pret epidēmiju ieviestajiem pasākumiem ir jābūt saprotamiem un viegli pieejamiem visiem iedzīvotājiem.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Bez krievu valodas – tikai uz Īriju: latvietis sūdzas par darba trūkumu

Informācijas izplatīšanai par pandēmiju reģionālajās un valstī dzīvojošo nacionālo minoritāšu valodās ir milzīga nozīme šajās valodās runājošo veselībai. Tādēļ Eiropas Padomes dalībvalstīm ir jāizskata iespēja uzrunāt savus pilsoņus visās valodās, kurās tradicionāli runā šo valstu iedzīvotāji.

Pandēmijas sākumā eirodeputāts no Latvijas Nils Ušakovs pauda sašutumu par to, ka visa informācija par Covid-19 Latvijā tiek sniegta tikai latviešu valodā, taču pēcāk varasiestāžu pieeja mainījās: Slimību profilakses un kontroles centrs sagatavoja video krievu valodā, savukārt paziņojumi par nepieciešamību nēsāt sejas maskas un ievērot distanci veikalos un transportā skan vairākās valodās.

Ziņu lente
0