Strautiņš: lielākie zaudējumi gaida Latvijas ekonomiku šovasar

© Sputnik / Станислав Савин / Pāriet pie mediju bankasТранспортно-логистический комплекс
Транспортно-логистический комплекс  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija sekmīgi cīnās ar koronavīrusu, taču nevar to pašu apgalvot par partnervalstīm, tāpēc jau tuvākajā nākotnē iespējami būtiska lejupslīde Latvijai paredzētlajā eksportā.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Ekonomists Pēteris Strautiņš informēja par to, kāda ir no Latvijas marta mēnesī izvesto preču un pakalpojumu lejupslīdes statistika. Dati liecina, ka eksports samazinājies par 0,7%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo līmeni, pieaudzis par 1,5%, raksta Bb.lv.

"Vīruss eksportu martā mazina mikroskopiski," uzsvēra ekonomists.

Tomēkr ekonomists prognozēja, ka jau datos par aprīli gaidāma milzīga eksporta lejupslīde, turklāt visļaunākais gaidāms vasarā.

Первый заместитель декана факультета мировой экономики и мировой политики ВШЭ Игорь Ковалев - Sputnik Latvija
Latvijai no krīzes jāizkļūst saviem spēkiem: eksperts iesaka atteikties no ilūzijām par ES

"Latvijai ir izdevies sekmīgi ierobežot viltīgo vīrusu, taču tas nav izdevies vairākām mūsu tirdzniecības partnervalstīm. Ja Latvijā rūpniecības izlaide martā samazinājās par 3,6%, tad Itālijā par 29,3%. Citu Eiropas valstu piedzīvotās grūtības mūs nozīmīgi ietekmēs," vēstīja ekonomists.

Eksports kļūs par attīstības galveno dzinuli, uzskata Strautiņš.

"Taču notiks viegla akcentu pārbīde starp eksporta un vietējā tirgus lomu. (..) Latvija un Baltija importē ļoti daudz produktu, kuru ražošana nav nekāda raķešu zinātne, to varētu darīt šeit," atgādināja eksperts.

Iepriekš vēstīts, ka no 15.maija Baltijas valstis atsākušas gaisa, jūras, autobusu un dzelzceļa pārvadājumus. Baltijā bez ierobežojumiem var pārvietoties Latvijas, Lietuvjas un Igaunijas iedzīvotāji, kā arī personas ar uzturēšanās atļauju. Igaunija no šodiens atceļ ārkārtējās situācijas režīmu. Latvijā tas pagaidām pagarināts līdz 9. jūnijam.

Ziņu lente
0