Latvijā oficiāli atklāta peldsezona, taču iedzīvotājus aicina nemesties ūdenī

© Sputnik / Sergey MelkonovКрещенские купания в Риге 2020.
Крещенские купания в Риге 2020. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad ūdens temperatūra Latvijas ūdenstilpnēs vēl ir pārāk zema, un glābēji, kā arī mediķi pagaidām neiesaka Latvijas iedzīvotājiem atklāt peldsezonu un papildināt noslīkušo statistiku.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Neskatoties uz to, ka Latvijā kopš 15. maija oficiāli atklāta peldsezona, doties peldēties šajās dienās nav ieteicams, vēsta Mixnews.lv.

Līdz peldsezonas beigām vēl ir četri mēneši – tā beigsies 15. septembrī. Tādēļ mierīgi var sagaidīt brīdi, kad ūdens temperatūra ūdenstilpnēs pacelsies. Vairumā Latvijas upju un ezeru ūdens ir auksts: +7…+12 grādi, savukārt jūrā – +8…+11 grādi.

Отдых на море - Sputnik Latvija
Mediji: tūristi biežāk mirst pašfoto uzņemšanas laikā, nekā no haizivju uzbrukumiem

Kamēr šie skaitļi nebūs pacēlušies vismaz līdz +18 grādiem, ūdenī līst nav ieteicams.

Turklāt Latvijā ir 56 oficiālās peldvietas. Un peldēties vēlams tieši tajās. Veselības inspekcija (VI) regulāri pārbauda ūdeni ūdenstilpnēs, kurās ir atļauts peldēties. Inspekcija testē ūdeni gan vizuāli, gan laboratorijas apstākļos.

Laboratorijā tiek pārbaudīts fekālais piesārņojums, zarnu nūjiņu un enterokoku klātbūtne. Savukārt vizuāli speciālisti apskata ūdens krāsu, vēro naftas produktu, citu atkritumu un zilaļģu klātbūtni tajā.

Visa informācija par piesārņojuma līmeni ir atrodama VI mājaslapā.

Turklāt Latvijas iedzīvotājus brīdina, ka peldsezonu ir jāatklāj piesardzīgi. Sākumā nedrīkst atrasties ūdenī pārāk ilgi – organismam ir jāļauj pierast. Sākumā aukstais ūdens var izraisīt krampjus, muskuļu spazmas.

Tostarp, ja jums parādās saaukstēšanās simptomi, ūdenī labāk neieiet.

Nedrīkst peldēties alkohola reibumā. Tas ir ļoti bīstami.

Rīgas Pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes vecākais speciālists Jānis Skrims atzīmē, ka Latvijā gada laikā noslīkst vidēji 120 cilvēki. Un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem ES. Un ja 2019. gadā Latvijā gada laikā noslīka 96 cilvēki, tad kopš 2020. gada sākuma valstī jau ir noslīcis 31 cilvēks.

Meitenes taisa pašbildi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pašbilde izglāba amerikāni no 99 gadu cietumsoda

Skrims aicina vecākus pastāstīt bērniem par uzvedības noteikumiem, atrodoties uz ūdens, un nekādā gadījumā neatstāt viņus bez uzraudzības peldēšanās laikā, pat uz īsu mirkli.

Tāpat viņš brīdina, ka nav droši peldēt tur, kur ir dziļš. Labāk ir peldēties tur, kur cilvēks var nostāties pilnā augumā. Tāpat nedrīkst aizmigt uz ūdens uz visāda veida peldlīdzekļiem. Vējš var aiznest tos tālu jūrā, un cilvēku tad būs grūti izglābt.

Atgādināsim, ka statistiski Latvijā visbiežāk palīdzību nākas sniegt bērniem, pusaudžiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un iereibušiem peldētājiem. Pēdējie ne tikai pārāk tālu aizpeld, bet arī lec ūdenī no tiltiem.

Gadījumā, ja jūs redzat ūdenī cilvēku, kam ir nepieciešama palīdzība, steidzami zvaniet pa tālruni 112.

Ziņu lente
0