Valsts izglītības satura centrs: patrenējieties kārtot eksāmenus sejas maskā

© Sputnik / Andrei Aleksandrov / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие угощают блинами детей во время празднования Масленицы
Военнослужащие угощают блинами детей во время празднования Масленицы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrija sola centralizēto valsts eksāmenu laikā nodrošināt sejas maskas visiem absolventiem un skolotājiem.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Skolēniem, kuri baidās nēsāt sejas aizsargmaskas centralizēto valsts eksāmenu laikā, būtu noderīgi "iepriekš patrenēties", lai pierastu pie sajūtām, paziņoja trešdien Valsts izglītības satura centra (VISC) tiešsaistes semināra laikā Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, raksta Novaja.lv.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: Latvijā derētu ieviest obligātu masku nēsāšanu

Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paziņoja, ka 12. klašu absolventu centralizētie valsts eksāmeni svešvalodā, matemātikā un latviešu valodā notiks saīsinātā veidā un ar sejas aizsargmaskām.

Feldmane atkārtoti atgādināja, ka visiem konsultāciju un eksāmenu dalībniekiem būs jānēsā sejas aizsargmaskas, medicīniskās vai nemedicīniskās maskas. Atteikties no tām var tikai ar nosacījumu, ka eksāmens vai konsultācijas notiek ar viena skolotāja un viena skolotāja dalību un starp viņiem tiek ievērota divu metru distance.

Pēc Feldmanes sacītā, ir svarīgi ievērot arī drošu individuālo aizsarglīdzekļu savākšanu. Šim mērķim būs jāizmanto dubultie atkritumu maisi ar speciālu marķējumu, kurus ievieto konteinerā, kas paredzēti nešķirotiem atkritumiem.

Uz jautājumu par to, vai sejas maskas eksāmenu laikā netraucēs skolēniem, Feldmane atbildēja, ka pamata šādām bažām nav, taču tiem, kas baidās, ieteica iepriekš patrenēties.

Tāpat viņa uzsvēra, ka trešajām personām, kuras nepiedalās eksāmenu rīkošanā, būs aizliegts atrasties eksāmenu norises telpās. Starp skolas soliem telpās, kurās sēdēs eksaminācijas darbu dalībnieki, tiks nodrošināts divu metru attālums.

Atbildīgajām personām, kuras plāno konsultāciju un eksāmenu kursu, būs jākontrolē arī audzēkņu un citu personu plūsma gan ārpus skolas, gan pašas skolas telpās, turklāt noteikumu ievērošanai jāseko līdzi pašām skolām.

Attiecībā uz izvietošanu kopmītnēs Feldmane norādīja, ka tās varēs izmantot tikai gadījumos, kad nav cita veida nodrošināt savlaicīgu skolēna nokļūšanu uz konsultācijām vai eksāmenu kārtošanu. Skolēnu izvietošanas gadījumos kopmītnēs istabā varēs atrasties maksimums divi cilvēki, savukārt koplietošanas telpas varēs izmantot tikai nepieciešamības gadījumos.

В Ростове-на-Дону шьют дизайнерские маски в народном стиле  - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus palūgs nēsāt sejas maskās atrodoties uz ielas

Kopmītnēm jānodrošina skolēniem iespēja mazgāt rokas ar ziepēm un siltu ūdeni, redzamās vietās jābūt izvietotām instrukcijām ar atgādinājumiem par higiēnas prasību ievērošanas svarīgumu pandēmijas laikā, savukārt koplietošanas telpām ir jābūt rūpīgi iztīrītām ar dezinficējošiem līdzekļiem.

Sastrēgumu novēršanas nolūkos skolu tuvumā IZM sadarbībā ar Satiksmes ministriju nodarbojas arī ar sabiedriskā transporta kustības organizācijas jautājumu. Tāpat ministrija parūpēsies par to, lai sejas maskas būtu pieejamas visiem.

Ziņu lente
0