Latvijā atrasts ekonomikas sektors, kuru krīze nav iedzinusi bedrē

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENСолнечные батареи на крыше жилого дома
Солнечные батареи на крыше жилого дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai visu atlikušo dzīvi nepavadītu četrās sienās pilsētas dzīvoklī, Latvijas iedzīvotāji būvē privātmājas Pierīgā.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Pēc SEB bankas valdes locekļa Arņa Škapara sacītā, kopumā Latvijas ekonomikā vērojama lejupslīde ārkārtējās situācijas dēļ, kas tika ieviesta koronavīrusa izplatības novēršanai. Taču ir viens ekonomikas sektors, kurš stabili turas virs ūdens, vēsta Rus.lsm.lv.

Un šis sektors ir privātmāju būvniecība. Lūk, kur Latvijā darbs nav apstājies. Škapars paskaidroja, ka Latvijas iedzīvotāji šādu līdzekļu ieguldījumu redz kā perspektīvu, jo privātmāja sniedz iespēju brīvi staigāt bez maskas kaut vai pagalmā. Acīmredzot, cilvēki baidās pavadīt visu savu dzīvi četrās sienās pilsētas dzīvoklī.

Turklāt īpaši populāra ir nelielu māju būvniecība – no 70 līdz 110 kvadrātmetriem, netālu no Rīgas, kuru vērtība nepārsniedz 150 tūkstošus eiro, ja ņem kopā ar zemi.

Сосновый бор - Sputnik Latvija
Jūrmalā ierosināts izcirst plašu meža iecirkni un uzbūvēt privātmājas

Swedbank hipotekārās kreditēšanas vadītājs Normunds Dūcis pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji, kuri iecerēja būvniecību vēl pirms krīzes, savu apņemšanos nemeta pie malas arī krīzei pienākot, un tagad cenšas pēc iespējas ātrāk pabeigt iesākto. Tikai, pēc viņa teiktā, tagad retāk iesniedz pieteikumus jauniem hipotekāriem kredītiem.

Protams, viņš atzīmēja, ka būvēt var atļauties tikai tie, kas nav zaudējuši ienākumu avotu krīzes laikā. Un tie, kas, visticamāk, ir pārliecināti tajā, ka šos ienākumus nezaudēs arī nākotnē.

Savukārt Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons paziņoja, ka privātais sektors būvniecības nozarei nes visnotaļ lielus ienākumus. Kopumā tajā tiek apgrozīts ap 500 miljoniem eiro gadā, aizņemot 30% gada darbu apjoma.

Miķelsons, līdzīgi Dūcim, atzīmē, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji jau sezonas sākumā ieplānoja mājas būvniecību un aktīvi būvē inerces ietekmē. Pat krīzes laikā.

Ziņu lente
0