Latvijā noteikts otrā Covid-19 saslimšanas viļņa periods

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры поезда Киев-Рига готовятся пройти экспресс тест на коронавирус
Пассажиры поезда Киев-Рига готовятся пройти экспресс тест на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti noraizējušies par to, ka otrais koronavīrusa pandēmijas vilnis var sakrist ar sezonālo gripas saslimstību.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Otrais Covid-19 vilnis ir gaidāms rudenī, pie šāda secinājuma nonākuši Latvijas eksperti un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) speciālisti, raksta Lsm.lv. Otrais koronavīrusa vilnis sakritīs arī ar sezonālo gripas epidēmiju, paziņoja Saeimas Ilgtermiņa attīstības komisijas sēdē veselības ministre Ilze Viņķele.

"Vasara mums ir iedota sagatavošanās laikam, lai rudenī mēs būtu pielāgoti sadzīvošanai ar Covid-19 uz ilgāku laiku," sacīja Viņķele.

Pēc ministres teiktā, speciālistu raizes izraisa fakts, ka rudenī sākas arī sezonālā gripa, kas nozīmē, ka nāksies ierobežot divu infekcijas slimību izplatību.

Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Covid-19 testēšanas paplašināšana Latvijā neuzrāda saslimušo skaita pieaugumu

Taču ministre uzsvēra, ka, prognozējot atkārtotu Covid-19 parādīšanos līdz ar gripas sezonas sākumu, plānots veikt plašāku vakcināciju pret gripu.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Dace Mūrmane-Umbraško piebilda, ka šādos apstākļos ir jāstiprina Slimību profilakses un kontroles centra darba jauda un jāveido mobilā lietotne, kas ļaus vienkāršāk atklāt inficēto kontaktpersonas.  Tai skaitā ir jāpilnveido arī E-veselības sistēma, lai nodrošinātu attālinātu un efektīvu informācijas apmaiņu.

Sēdes laikā valsts sekretāre prezentēja deputātiem dažādas potenciālās saslimstības attīstības scenāriju prognozes. Veselības ministrija uzskata, ka vienā no sliktākajiem scenārijiem inficēsies 0,5%. Tas nozīmē, ka tiks inficēti aptuveni 10 416 cilvēki, no kuriem slimnīcās nokļūs 2 083 cilvēki, tai skaitā 312 īpaši smagā stāvoklī. Pie šāda inficēto skaita, saskaņā ar prognozēm, var nomirt no 104 līdz 520 pacientiem.

Turklāt ir jāņem vērā, ka Latvijā šādiem pacientiem pašlaik ir pieejamas 395 gultasvietas, kas nozīmē, ka šāda scenārija gadījumā būs būtiski jāpalielina medicīniskās aprūpes darba jauda.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka diennakts laikā Latvijā nomira divi pacienti ar diagnosticētu Covid-19.

Aizritējušajā diennaktī tika veikti 3075 testi, 9 izrādījās pozitīvi. Kopš vīrusa izplatīšanās sākuma Latvijā ir veikti 57 886 Covid-19 testi, kopumā atklāti 858 inficētie. No slimības izārstējušies 348 cilvēki.

Ziņu lente
0